Yunanistan'ın 200'üncü Bağımsızlık Yıl Dönümünde Gözdağı: Atina Semalarında Rafale Jetleri

TAKİP ET

Yunanistan, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı başlattığı isyanın neticesinde Avrupalıların hediye ettiği "bağımsızlığın" 200'üncü yıl dönümü dolayısıyla başkent Atina'da bir kutlama töreni düzenledi.

Yunanistan, 25 Mart 1821'de, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı bir isyan başlatmış ve 9 yıl boyunca Mora Yarımadası ve Balkanlar'ın muhtelif bölgelerinde mukim Türklere uyguladığı soykırım neticesinde Avrupa'ya bağımlı bir "bağımsızlık" elde etmişti.

Bu hadiselerin 200'üncü yıl dönümü için düzenlenen kutlama töreninde, gökyüzünde, Yunanistan'ın yakın bir zamanda Fransa'dan satın aldığı Rafale jetlerinin de yer alması dikkat çekti. Törene, bağımsızlığı hediye eden, o dönemin müttefikleri Rusya, Fransa ve Birleşik Krallık'ın temsilcileri de katıldı.

Türkiye'ye Çağrı: Önce Gözdağı, Sonra İyi Niyet (!)

Yunanistan Cumhurbaşkanı Ekaterina Sakellaropoulou irat ettiği konuşmada, Türkiye ile yaşanan gerilim konusunda iyi niyet (!) gösterdi. Sakellaropoulou, "Yunanistan, Türkiye ile iyi komşu olmak ve barış içinde yaşamak istiyor. Türkiye'de de aynı niyet varsa, biz buna hazırız" dedi.

Kutlamalara katılmak için Atina'ya gelen Kıbrıs'ın güneyindeki haydut oluşumun Rum lideri Nikos Anastasiadis de konuşmasında Türkiye'ye değindi. Anastasiadis, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj gemilerini çekmesi, gerginliğin azalması yolunda attığı olumlu bir adımdır. Türkiye'nin bu iyi niyet gösterisinin sürekli hâle gelmesini arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Yunanistan Yunan İsyanı Yunanistan'ın 200'üncü Bağımsızlık yıl dönümü Rafale Fransa Osmanlı İmparatorluğu GKRY Kıbrıs Doğu Akdeniz Türkiye Balkanlar Mora Yarımadası Türk Soykırımı