Yurt Dışında Oy Verme İşlemi Bugün Sona Eriyor

TAKİP ET

Türkiye'de 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine yönelik yurt dışında ikamet eden seçmenler için son gün

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), belirlediği takvime göre yurt dışında ikamet eden 3 milyon 416 bin 98 seçmen için 27 Nisan'da başlayan oy verme işlemi bugün sona eriyor.

73 ülke ve 156 yerdeki yurtdışı temsilciliğinde yapılan oy kullanma işlemi için bazı ülkelerde 7 Mayıs'ta son bulan oy verme işlemi, farklı saat diliminde yaşayan vatandaşlar için bugün biteceği gibi ayrı ayrı belirlenen yerel saatle 18.00 ve 21.00 arasında yarın da oylarını kullanabilecek.

Bulundukları ülkede belirlenen sürede oy kullanamayanlar, 14 Mayıs saat 17.00'ye kadar gümrük kapılarında oy verebilecek. Bu seçmenler için 46 gümrük kapısında 24 saat oy verme işlemi yapılabilecek.

Oylar Diplomatik Kurye İle Taşınacak

Yurt dışında verilen oylar nakil komisyonu ve diplomatik kuryelerle Türkiye'ye getirilecek, Avrupa'daki oyların taşınması için ise THY'den 3 adet uçak kiralanacak.

Uçakta, oy torbalarının taşınmasına refakat, Sandık Saklama ve Ulaştırma Kurullarından oy torbalarını teslim alıp, uçağa yüklenmesine nezaret ve oy torbalarını Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'na Ankara'da teslim etmekle görevli "Oy Torbaları Nakil Komisyonu" yer alacak.

Uçak kiralanmayan temsilciliklerden getirilecek oylar ise "diplomatik kurye"lerle taşınacak. Bu taşıma yönteminde, Sandık Saklama ve Ulaştırma Kurulu, oy torbalarını diplomatik kuryelere tutanakla teslim edecek. Oy torbaları uçağın yolcu bölümünde, diplomatik kurye beraberinde taşınacak.

Bu şekilde Türkiye'ye gelecek oylar, kolluk nezaretinde Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna ulaştırılacak. Aşamalarda, kurullarda görevli siyasi parti temsilcileri de gözlemci olarak bulunabilecek.

Oylar, 14 Mayıs'a kadar Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'nda saklanacak ve tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı açılacak.

 

yurt dışı 14 mayıs oy verme oy kullanma yurt dışı temsilciliği thy kurye diplomatik kurye sandık