Yurt Genelinde Süren Orman Yangınları

TAKİP ET

Yurdun 40 ilimizde 183 noktada çıkan yangınlardan 167'sinin kontrol altına alındığı bildirildi.

Bakan Bekir Pakdemirli 40 ilimizde 183 noktada çıkan yangınlardan 167'sinin söndürüldüğünü, 16'sının devam ettiğini söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasına göre Muğla'da 1, Antalya'da 7 olmak üzere orman yangınları nedeniyle 8 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bakan Koca'nın verdiği bilgilere göre tedavisi tamamlanan 869 kişi taburcu olurken Antalya ve Muğla'da 47 vatandaşımızın tedavisine devam ediliyor.

Manavgat yangınına ilişkin 16 yaşındaki C.Y. emniyetteki 4 gün süren sorgusunun akabinde çıkarıldığı mahkeme tarafından "kasten orman yakmak" suçundan tutuklandı. 

Orman Genel Müdürlüğü, bir yangın söndürme helikopterinin düştüğüne ilişkin sosyal medyada yayılan iddiaları yalanladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise "Birinci derece sorumlu" olarak Antalya ve Muğla Büyükşehir Belediyesi'ni gösterdi ve "İzmir aynı şekilde, Aydın aynı şekide. Denizli de öyle. Bunlar 'hayır bizim sorumluluğumuz yok' diyemezler. Açsınlar yerel yönetimlerdeki yasayı iyice incelesinler. Bunlar ne tür bir seferberlik yaptılar? Şu anda ne yapıyorlar? ifadelerini kullandı.

Mersin'de yangınların kontrol altına alınmasının ardından Büyükşehir Belediyesi'ne ait birçok itfaiye aracı ve ekibi destek amacıyla Antalya ve Muğla'ya gönderildi.

Orman yangınlarıyla mücadele etmeleri için 153 günde 203 milyon lira ödenen Rus uçaklarının alevlere ne kadar etki edeceği konusunda ciddi şüpheler doğuran görüntüler ortaya çıktı. Görüntülerde söz konusu uçakların oldukça yüksek bir irtifadan suları bıraktığı görülüyor.

Antalya

Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da başlayan orman yangını halen söndürülemedi. Kızıldağ, Beydiğin ve Çardak mahallelerinde süren yangınla mücadelenin devam ettiği bildirildi.

Akseki ilçesinde süren yangınların diğer bölgelerden farklı olarak yerleşim yerlerinden uzak olduğu belirtilirken Kepezbeleni Mahallesi'nin ilçede en çok zarar gören bölge olduğu kaydedildi. İlçe Kaymakamı Volkan bölgedeki duruma ilişkin olarak "Sadece Gülendağ'da devam eden bir yangın var. Alevlerin yerleşim alanına sıçramaması için şerit açtık, havadan da müdahale sürüyor" açıklamasını yaptı.

Gündoğmuş ilçesinin Ortakonuş Mahallesi'nde 29 Temmuz'da başlayan yangın hala söndürülemedi. İlçe Kaymakamı Hamza Özbilgi, "Gündoğmuş-Antalya kara yolunun bir tarafında alevler etkili olmuştu, ulaşımda tedbir almıştık. Bir süre kontrollü geçiş sağladığımız Gündoğmuş-Antalya kara yolu tamamen ulaşıma açıldı. Yolu trafiğe hiç kapatmamıştık" dedi.

Muğla

Muğla'nın Köyceğiz, Milas, Marmaris, Kavaklıdere ve Bodrum ilçelerindeki orman yangınları kontrol altına alınamadı.

Bodrum Yeniköy'de yangın sürerken, Mazı'daki yangın Çökertme Mahallesi'ne yayıldı ve alevlerin sardığı bölge tamamıyla tahliye edildi.

Köyceğiz'in Ağla Mahallesi'nde yangınla ekiplerin mücadelesi sürdüğü belirtilirken ilçeye bağlı Zeytinalanı, Taşdibi ve Çayhisar mahallelerinin tahliye edilmek zorunda kalındığı belirtildi. Tahliyeler vatandaşların kendi çabalarıyla gerçekleştiriliyor.

Milas'a bağlı Türkevleri Mahallesi'nde bir sitenin orman yangını nedeniyle boşaltıldığı belirtilirken alevlerin ilçede bulunan Kemerköy Termik Santrali'ne girdiği kaydedildi. Olayı haber veren İlçe Belediye Başkanı Muhammet Tokat "Alevler Termik Santrale girdi... Santral şu an tamamen boşaltılıyor ve şimdi sirenler çalıyor..." ifadelerini kullandı.

Menteşe ilçesine bağlı Muratlar Mahallesi'nde başlayan orman yangınıyla mücadelenin sürdüğü ancak tedbir amacıyla 15 evin tahliye edildiği belirtildi. İlçe Belediyesi evleri tahliye edilen vatandaşlara kumanya dağıtarak yardımcı oldu.

Bunun yanında Antalya ve Muğla'da orman yangınlarıyla mücadelelede polis TOMA'ları kullanılmaya başlandı.

Uşak

Uşak'ta Sorkun köyü ve Aybey Mahallesi arasında bulunan Çokkozlar mevkiindeki bir tarlada başlayan yangın ormanlık alana yayıldı ve 7 hektarlık alana zarar vermesinin ardından ekiplerin müdahalesi ile kontrol altına alındığı belirtildi.

Yangının çıkmasına neden olduğu şüphesiyle gözaltına alınan biçerdöver operatörü M.Ş.'nin ise emniyetteki işlemlerinin ardından salıverildiği kaydedildi.

Bunun yanında Uşak'a bağlı Karacahisar köyü arazisinde başlayan orman yangınının da kontrol altına alındığı ifade edildi.

Isparta

Isparta Sütçüler ilçesine bağlı Çandır köyü Yazılı Kanyon Tabiat Parkı mevkiinde başlayan yangınla mücadele çalışmaları sürüyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya "İnşallah bugün Sütçüler'den güzel haber vermeyi umuyoruz. Isparta, Antalya ile benzer bölge. Bütün hava, kara gücümüzle Antalya ve Muğla'ya odaklanmak istiyoruz. Onun için dışardaki yangınlara hemen müdahale edip söndürüyoruz" dedi.

Yine Isparta'nın Eğirdir ilçesinde bulunan Kovada Milli Parkı'nda bulunan ormanlık alanda çıkan yangın vatandaşların seferber olmasıyla kısa sürede kontrol altına alındı.

Balıkesir

Savaştepe ilçesine bağlı Akpınar Mahallesi'nde çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Kuvvetli rüzgarın etkili olduğu bölgede alevlerin yeniden yayılması tehlikesine karşı soğutma çalışmaları ve devriyeler sürüyor.

Denizli

Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı Pınarlık Mahallesi Çakıroluk mevkii yakınlarındaki ormanlık alanda başlayan orman yangınına Büyükşehir Belediyesi ve OGM ekiplerinin müdahalesi sürüyor. 

Yangına ilişkin açıklama yapan Vali Ali Fuat Atik "Yangını kontrol almak için tüm gücümüzü ortaya koyduk. Sağ olsun Denizlili vatandaşlarımız bizlere çok yardımcı oluyorlar. Ellerindeki tüm araç ve gereçlerle ekiplerin çalışmalarına destek oluyorlar. Şu anda yangını kısmen de olsa kontrol altına aldık. Sabah olduğu zaman helikopterlerin manevra yapma durumu olunca yukarıdan müdahaleyle yangını çok büyümeden kontrol altına aldıktan sonra soğutma işlemlerine başlayacağız" şeklinde konuştu.

Hatay

Hatay Antakya'da Asi Nehri kenarında gece saatlerinde çıkan yangın kısa sürede kontrol altına alındı. 

Bunun yanında Dörtyol ilçesinde bulunan Şifalısu mevkiinde başka bir orman yangınının başladığı belirtildi. Söz konusu yangınla mücadelenin sürdüğü belirtildi.

Manisa

Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Kurtuluş Mahallesi Cephanelik mevkiinde çıkan orman yangını kontrol altına alınırken, alevler nedeniyle 10 dönüm ağaçlık alanın zarar gördüğü bildirildi.

Aydın

Aydın'ın Karacasu ilçesine bağlı Alemler Mahallesi'nde bulunan Karıncalı Dağı eteklerinde başlayan orman yangını ile mücadele sürüyor. Bozdoğan ilçesinde başlayan yangın Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine sıçramıştı.

Vali Hüseyin Aksoy, şehirdeki yangınlar nedeniyle 150 hektar ormanlık alanın zarar gördüğünü belirtti.

Yurt Genelinde Süren Orman Yangınları