Yüz Yüze Eğitime Geçildiğini Duyan Fırsatçı Emlakçılar Kira Fiyatlarını Artırdı

TAKİP ET

YÖK'ün 'yüz yüze eğitim' duyurusunun ardından Kocaeli'nde kira fiyatlarına yüzde 25 zam yapıldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın, "Bu yıl, yani 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında salgının gelişme seyri ve ilgili kurum ve kuruluşların uyarıları da dikkate alınarak üniversitelerde örgün eğitim, yüz yüze başlayacaktır'' açıklamasının ardından fırsatçı emlakçılar kira fiyatlarına zam yaptı. 

Yüz yüze eğitime geçildiğini duyan emlakçılar Kocaeli'nde yüzde 25'e varan zamla öğrencilere ev satmanın derdine düştü. Pandemiden dolayı yurtların kapandığını ve bunun da kira bedeline yansıdığını belirten emlakçı Nuriye Köksal, "Kocaeli'de kiralık ev yok denecek kadar az. Emlakçılar kiralık ev gelince ilana koymadan kiraya veriyorlar. Pandemiden dolayı birçok yurt kapandı. Yurt kapasiteleri azaldığı için şehrimize gelecek öğrenciler açıkta kalacak. 1+1 daireler 1800 TL'den başlıyor ama ev yok" dedi.

Öğrenciler İsyanda

Devletten kredi aldığını ve o krediyle kira ödemesinin mümkün olmadığını ifade eden Türk Dili ve Edebiyat Bölümü öğrencisi Berkay Menteş, "Örneğin kredi alıyoruz fakat geri ödemeli. Ben bu krediyi 26 bin TL olarak geri ödeyeceğim. 650 TL alıyorum ama en ucuz yerde, en köy ev bile 1000 TL’den başlıyor. Bir de yemek ve faturalar gibi diğer giderler var. Nasıl geçineceğiz ki? Geçinemiyoruz. Bu tür durumlar için devletin ayırdığı para olması gerekir. Bu olmayınca vatandaşa yansıyor. Bir öğrenci için en yüksek kira 700 TL olmalı" şeklinde konuştu.

Bu dönemde fırsatçıların çoğaldığına dikkat çeken öğrenci Gizem Uysal ise "Zaten KYK şuanda 650 TL. Okulların açılacak olmasıyla birlikte kiralar yükselişe geçti. Bu durum öğrenciler için kötü. Bu devirde asgari ücretli baba ve annenin evi geçindirmesi zaten çok zor. Bir de çocuklarını okutmak için başka ile gönderiyorlar, 1+1 evlere 1300-1400 TL kira isteniyor. Ülkemizde fırsatçı çok fazla" ifadelerini kullandı. 

yüz yüze eğitim kira kocaeli yök arttı çoğaldı