Yüzde 76 Yurt Dışında Yaşamak İstiyor, Yüzde 86 Borçlu: Her İki Gençten Biri Mutsuz

TAKİP ET

Yeditepe Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği 18-29 yaş grubu arasında yapılan araştırmaya göre, gençlerin yüzde 76'sı daha iyi bir gelecek için yurt dışında yaşamak isterken, her iki gençten biri mutlu olmadığını söylüyor.

Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık iş birliği ile gerçekleştirilen en kapsamlı ‘Gençlik Araştırması'ndaki sonuçlar gençlerin borçlu, mutsuz ve gelecek kaygısı içinde olduklarını gösteriyor.

13 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında 18-29 yaş grubu gençlerle gerçekleştirilen araştırmada gençlerin, din, siyaset, aile, toplum ile ilişkilerinin yanı sıra internet alışkanlıklarının soruldu.

"Hayatınızı bir bütün olarak düşündüğünüzde ne kadar mutlu ya da mutsuz olduğunuzu söyler misiniz"  sorusuna gençlerin yalnızca yüzde 18.2'si "Mutluyum" cevabını verirken, yüzde 23'ü "Hiç mutlu değilim", 23.5'i "Ne mutlu ne mutsuz sayılırım", yüzde 27.5'i ise "Mutlu değilim" cevabını verdi. 

"Bu ülkeyi yönetiyor olsanız öncelikle çözeceğiniz sorun ne olurdu?" sorusuna gençlerin 46.7'si gibi büyük bir oran işsizlik/istihdam sorunu cevabını verirken, yüzde 8.8 hayat pahalılığı yüzde 7.6'sı ise adalet cevabını verdi.

"Eğitim veya iş amaçlı bir başka ülkede geçici süreli yaşama fırsatı tanınsa yurt dışına gitmek ister misiniz?" sorusuna gençlerin yüzde 76,2'si "evet kesinlikle giderim" cevabını verirken, yüzde 14'ü ise "Evet ama ülkemde aynı şartları bulursam gitmem" cevabını verdi.

Bir diğer dikkat çekici sonuç çıkan kalıcı olarak bir başka ülkenin vatandaşlığı verilmesi sorusuna "Evet terk eder giderim" diyenlerin oranı yüzde 64 olurken, sadece yüzde 14'ü "Ülkemde kalırım" cevabını verdi.

"Sizce Türkiye'de işe girebilmek için liyakat mi daha etkili yoksa torpil mi?" sorusuna yüzde 77.6'sı torpilin liyakatten daha etkili olduğu yönünde cevap verdi.

En çarpıcı sonuçlardan birisi de, "Şu an itibariyle borcunuz var mı?" sorusu oldu. Gençlerin yüzde 86'sı bu soruya "Evet, var" cevabı verdi. 5 bin ile 10 bin TL arası borçlu olanların oranı yüzde 27 ile ilk sırada yer aldı.

genç işsizlik gençler mutsuz gençlerin yüzde 86sı borçlu liyakat torpil yeditepe üniversitesi araştırması her iki gençten biri mutsuz gençler yurtdışında yaşamak istiyor araştırma sonuçlar gençler mutsuz