Yüzüklerin Efendisi'nin İllüstrasyon Sanatçısı John Howe Çizimlerinin Türkiye'de İzinsiz Yayınlandığını İddia Etti

TAKİP ET

Yüzüklerin Efendisi'nin dünyaca ünlü illüstrasyon sanatçısı John Howe, Metis Yayınları ve 6.45 ile ilgili açıklama yaptı.

Yüzüklerin Efendisi'nin dünyaca ünlü illüstrasyon sanatçısı John Howe, Türkiye'de yayımlanan kitaplardaki çizimleri için hiçbir izin alınmadığını ve ödeme yapılmadığını iddia etti. 

Yüzüklerin Efendisi serisinin kapaklarındaki illüstrasyon çalışmalarıyla tanınan dünyaca ünlü sanatçı John Howe, İnstagram hesabından görüştüğü biriyle olan konuşmalarında Türkiye'de yayımlanan kitaplardaki çizimleri için izin alınmadığını iddia etti. 

Yıllardır bunun farkında olmadığını belirten sanatçı şu ifadeleri kullandı: 

"Gerçekten kitapları yayınlama hakkına sahip olabilirler ama normalde benimle iletişime geçilmesi gereken sanat eserimi kullanma hakları yok. Hiçbir zaman Türkiye'deki herhangi bir yayıneviyle iletişim kurmadım ve kesinlikle hiçbir alt hak ödemesi almadım. Ancak geçen hafta Orta Dünya Haritası'nın da 1998'den beri yayımlandığını keşfettim. Bunu hiç bilmiyordum. Sadece Yüzüklerin Efendisi de değil, diğer Tolkien eserleri de var."

John Howe izni olmadan kullanılan eserleri paylaştı: 

İllüstrasyon sanatçısı John Howe ile yazışmaları yapan Türk, Metis Kitap'la görüştükten sonra aldığı cevabı X hesabından yayınladı. Cevapta şu ifadelere yer verildi: 

"Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiz. Kitap kapaklarının görselleri izinli ve teliflidir. Bir yerde bir yanlışlık var. Araştırıyoruz, takip edeceğiz. Ayrıca sadece Yüzüklerin Efendisi Metis yayınıdır. Orta Dünya serisinin başka herhangi bir kitabını yayınlamadık."

 

yüzüklerin efendisi john howe illüstrasyon izinsiz yayım kitapevi basınevi orta dünya tolkien j.r.r. tolkien