Yüzüklerin Efendisi Sovyetler Birliği'nde Dizi Olarak Çekilmiş

TAKİP ET

Yüzüklerin Efendisi'nin 1991'de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nde dizi olarak çekildiği ortaya çıktı.

J. R. R. Tolkien'in yazdığı, Yüzüklerin Efendisi'nin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) dağılmadan önce, 1991’de televizyon dizisi olarak çekildiği ortaya çıktı.

2001-2003 arasında ABD yapımı olarak filme çekilen Yüzüklerin Efendisi'nin Sovyet film uyarlamasının St. Petersburg’daki yerel TV kanal arşivinde bulunduğu duyuruldu.

Var olan tek kopyasının kaybolduğu sanılan Sovyet Yapımı Yüzüklerin Efendisi'nin, yerel kanalda tek sefer gösterilen ve ortadan kaybolan bir film olduğu 'şehir efsanesi' olarak konuşuluyordu. 

Rusya'da sık sık gündeme gelen Sovyet yapımı 'Yüzüklerin Efendisi' uyarlaması ‘Hranetli’ (Muhafızlar) adlı üç bölümlük TV film serisi sonunda bulundu ve Youtube’a yüklendi.

SSCB'nin Çöküş Arifesinde Çekildi

"Muhafızlar” adlı dizi filmin, 1991'de adı Leningrad olan St. Petersburg'da sahnelendiği ortaya çıktı. Neredeyse SSCB'nin çöküşünün arifesinde çekilen dizinde başrollerde Viktor Kostenetski ve Georgyi Ştil gibi oyuncular oynamıştı.

Dizi, televizyonda sadece bir kez gösterildi, o günün şartlarında ilgi görmedi, SSCB yıkılırken kaydın izleri kayboldu. Yayın hakkına sahip olanlar da bilinmeyen bir nedenle bu konuyu açmak istemedi. Ancak sonunda sır perdesi kalktı. St.Petersburg Tolkien Derneği üyelerinin sosyal medyada örgütlenip konuyu gündeme taşıması ve St. Petersburg’daki ünlü Hermitaj Müzesi’nin “sanat eseri olarak arşivine katma” amaçlı çabalarıyla filmin gün yüzüne çıktığı belirtiliyor.

 

sscb yüzüklerin efendisi rusya dizi muhafızlar arşiv daha önce çekilmiş tolkien