Zafer Partili Şükrü Sina Gürel: KKTC Limanlarını Rus Donanmasına Açalım

TAKİP ET

Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti limanlarını Rus donanmasına açma teklifinde bulundu.

Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, Rusya'ya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti limanlarının açılması gerektiğini ileri sürdü.

Zafer Partisi'nin kurumsal hesabından paylaşılan videoda Şükrü Sina Gürel, KKTC'nin tanıtılması için "Rus donanmasına KKTC limanlarını açalım" teklifinde bulundu. 

Gürel şu ifadeleri kullandı:

"Bunların ilk adımı olarak bizim mutlaka Rusya Federasyonu'na Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki liman ve havalimanı olanaklarından yararlanma olanağı sağlamamız gerekir.  Çünkü geçtiğimiz aylarda gördük, Kıbrıs Rum Yönetimi örneğin daha önce limanlarından yararlanabilen Rus savaş gemilerinin Limasol limanından ikmal ve bakım hizmeti almasını reddetti. Şimdi de zaten hava sahası da kapalı. Bütün limanları da kapalı Rusya'ya, ayrıca Yunanistan da biliyorsunuz yine onlar da hem havalimanlarını hem limanlarını Rusya Federasyonu'na kapattılar. 
Şimdi bu şartlarda bizim mutlaka Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bu olanakları Rusya'ya sağlamamız gerekiyor. İlk aşamada derhal Ercan Havalimanı'nı Rus sivil uçakları için açmamız lazım. Bu batıya doğru Rusya'nın sivil uçaklarının Türkiye dışındaki ikinci kapısı olacaktır. İkincisi mutlaka Rus donanmasının gemilerine ve ticaret gemilerine Mağusa Limanımızı hem ikmal hem de bakım için açmamız gerekir. Bu hemen atabileceğimiz adımların başında gelir. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti olarak Rusya'yla ilişkilerimizi geliştirmemiz gerekir ama bu arada mutlaka Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de bu önemli gelişmeler ışığında mutlaka Rusya Federasyonu ile işbirliği içerisine sokmalıyız"

 


Rus Donanmasının Doğu Akdeniz'de Ne İşi Var?


Rus donanmasının Doğu Akdeniz'deki faaliyet alanları Türkiye'nin aleyhine. Suriye'de süren savaşa katılan Rusya'nın denizde Türkiye'yle henüz doğrudan bir çatışması olmasa da özellikle İdlib bölgesinde ve Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde düzenlediği operasyonlarda karşı karşıya geldiği görüldü. 

Suriye'de faaliyet gösteren Rus kuvvetleri geçmişte 36 askerimizi de şehit etmişti. Ayrıca Rus donanmasına ait bir savaş gemisinin İstanbul Boğazı'ndan geçerken gemideki bir askerin doğrulttuğu füze görüntüsü de hafızalarda taze.


Güney Kıbrıs-Rusya İlişkileri: Kara Paranın Merkezi


Bununla beraber Rusya ve Güney Kıbrıs'ın da arası yakın zamana kadar oldukça iyiydi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başbakanı Nikos Anastasiadis, Rus kara parasını aklamak ile suçlanmıştı. 

Rum Politis gazetesi Ağustos 2019 yılında yaptığı haberde, “Başkanı kara para aklanması meselesiyle ilişkilendiriyorlar. Kıbrıs makamları gafil avlandı” manşetini kullanmış, haberde "Anastasiadis’e, başkan seçilmesinden hemen önce Rus sermayesinin aklanması rolü verildi." ifadeleri yer almıştı.

zafer partisi şükrü sina gürel kktc kktc limanları rus donanması suriye güney kıbrıs