Zaharova 'Yavuz Hırsız' Rolünde: "Ukrayna'nın Kırım'ı Rus İşgalinden Kurtarma Çabaları Gayrimeşru (!)"

TAKİP ET

İşgalci bir devletin Dışişleri Bakanlığının sözcülüğünü yapan Zaharova, Ukrayna'nın Kırım'ı Rus işgalinden kurtarma çabalarının gayrimeşru (!) olduğunu ve Rusya'ya karşı saldırganlık (!) olarak görüleceğini söyledi.

Kırım'ın işgalci Rusya tarafından ilhak edilişinin 7. yıl dönümü yaklaşırken Ukrayna'nın oluşturduğu "Kırım'ın Kurtarılması Stratejisi"ne karşı Moskova diktatörlüğünün hezeyanları duyuldu.

Rus Dışişleri'nin resmî internet sitesinde yazılı açıklama yapan Sözcü Mariya Zaharova, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba'nın Kırım'ı Rus işgalinden kurtarma stratejisinin 'üç sac ayağına' dayandığı yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi.

Bu 'üç sac ayağının' Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen işgalden kurtarma stratejisi, Kırım Platformu inisiyatifi ve uluslararası hukukun yeniden tesisi olduğuna dikkat çeken Zaharova, utanmadan şu sözleri sarf etti:

"'Kırım Platformu' inisiyatifi de dâhil olmak üzere bu tür faaliyetlere her ülke ve kuruluş tarafından sağlanan katılımı Rusya'ya yönelik hasmane bir adım, ülkemizin toprak bütünlüğüne (?) doğrudan müdahale olarak göreceğimizi bir kez daha hatırlatırız. Yaptırımlar ve su ablukası da dâhil Kırım sakinlerine karşı gizlice uygulanacak hiçbir 'strateji' onların güvenini geri kazanamaz."

Kırım Platformunu, Ukrayna Hükûmetinin "hayalî" acılarının ele alındığı bir forum olarak niteleyen utanmaz Zaharova, Kıyiv'ın uluslararası hukuku ihlal ettiğini (!) ve bunların Ukrayna yönetiminin Batılı hamileri sayesinde cezasız kaldığını zırvalayarak adeta "yavuz hırsız" rolüne büründü.

Zaharova, küstah sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kiev'in tümüyle şiddete dayalı Ukraynalaştırma politikası, neo-Nazizmin teşvik edilmesi, ulusal azınlıkların ve Rusça konuşan vatandaşların dil, kültür ve eğitim haklarının ihlal edilmesi, farklı görüşte olanlarla mücadele, Rusofobi propagandası, enformasyon alanının 'temizlenmesi' gibi eylemleri, sadece Rusya'ya bağlı Kırım'ı değil, Ukrayna'nın kendi bölge ve vatandaşları da Kiev'den uzaklaştırıyor."

Kırım, 7 yıl önce Rus işgali altında yapılan gayrimeşru bir referandumla işgalci Rusya tarafından ulusal ve uluslararası bütün hukuk kuralları çiğnenerek ilhak edilmişti.

Kırım İşgalci Rusya Kırım'ın ilhakı Kırım'da gayrimeşru referandum Kırım'ın işgali Mariya Zaharova Kırım'ın Kurtarılması Stratejisi Ukrayna Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi Kırım Platformu Kiev Kıyiv Dmitro Kuleba