Zam Beklentisi Kredi Kartlarını Patlattı

TAKİP ET

Faiz artışı, kredi kartı harcamalarıyla günlük gereksinimlerini karşılayan vatandaşların harcamalarını azalttı.

Yoksullukla mücadele eden halk, temel ihtiyaçlarını bile kredi kartlarıyla karşılamak zorunda kalıyor. Enflasyonun daha da yükseleceği ve "zam" beklentisinin artması, kredi kartı ve kredi kullanımının büyük ölçüde artmasına sebep oldu.

BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre; halk, yüksek faiz döneminde bile borçlanmaya devam etme eğiliminde. Bankaların ihtiyaç kredisi faizleri yüzde 40'ı aşmasına rağmen, insanlar borçlanmaktan vazgeçmiyor. Son zamanlarda özellikle kredi kartı harcamalarındaki artış dikkat çekici boyutlara ulaştı.

Durma Noktasına Geldi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) verileri, faiz kararından sonra bankacılık sektöründeki kredi artışının durma noktasına geldiğini gösteriyor. Bir önceki hafta 9 trilyon 986,5 milyar lira olan toplam kredi miktarı, 7 Temmuz itibarıyla 9 trilyon 996,5 milyar liraya yükseldi.

Sektördeki kredi büyümesi yavaşlasa da, tüketici kredileri ve kredi kartı harcamalarındaki artış devam ediyor. 7 Temmuz itibarıyla vatandaşın tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı borçları toplamı 2 trilyon 180 milyar TL'yi aştı. Uzun bayram tatili sürecinde, sadece bireysel kredi kartı harcamaları 23,8 milyar lira arttı. Bireysel kredi kartı borçları ise 7 Temmuz itibarıyla 788,2 milyar liraya yükseldi. Yılbaşından bu yana toplam kredi borçlarındaki artış yüzde 41'e ulaştı. Ocaktan bu yana tüketici kredilerinde 298,5 milyar liralık bir artış yaşandı. Bireysel kredi kartı borçlarında ise 337 milyar liralık bir artış görüldü.

Kredi kartı faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte takipteki alacaklarda büyük bir artış yaşandı. Son verilere göre, takibe alınan tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı borçları toplamı 35 milyar liraya ulaştı. Bu borcun 9,6 milyar lirası kredi kartlarına aitken, 25,4 milyar lirası bireysel kredilere aitti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun verilerine göre, Kredi Kayıt Bürosu (KKM) hesapları 7 Temmuz itibarıyla haftalık 107,3 milyar lira artarak 2,85 trilyon liraya yükseldi ve 3 trilyon liraya yaklaştı, böylece yeni bir rekora imza attı.

Kredi Kartı harcama faiz artışı