Zambiya'da Yarım Milyon Yıllık Ahşap Yapı Bulundu

TAKİP ET

Zambiya'daki bir nehrin kıyısında yarım milyon yıllık ahşap yapı parçaları bulundu. Buluşun erken dönem insan yaşamına dair bilinenleri büyük ölçüde değiştirebileceği belirtiliyor.

Zambiya'daki bir nehrin kıyısında yarım milyon yıllık ahşap yapı parçaları bulundu. Buluşun erken dönem insan yaşamına dair bilinenleri büyük ölçüde değiştirebileceği belirtiliyor.

BBC'nin haberine göre, Nature dergisinde yayınlanan bulgular, taş devri insanlarının barınak olarak tanımlanan yapıları inşa ettiklerini öne sürüyor.

Arkeolog Prof. Larry Barham, "Bu bulgular, erken atalarımız hakkında bildiklerimizi büyük ölçüde değiştirdi." dedi.

Buluş, taş devri insanlarının basit ve göçebe yaşamlar sürdüğü inancını değiştirebilir. Bu değişiklik ile beraber tarım toplumlarının temelini oluşturan yerleşik yaşamın aslında çok daha eskiye dayandığı ortaya çıkmış oluyor.

Barham "Ahşaptan yeni ve büyük bir şey yaptılar. Zekalarını, hayal güçlerini ve becerilerini daha önce hiç görmedikleri, daha önce hiç var olmayan bir şey yaratmak için kullandılar." dedi.

Araştırmacılar ayrıca tahta kazmaların da bulunduğu ahşap aletler buldu. Ancak araştırmacıları en çok heyecanlandıran buluş birbirine dik açılarla tutturulmuş ahşaplar oldu.

Arkeolog Prof. Geoff Düller, tahta parçalarının birleştirilerek içlerine çentik atıldığı ve bunun bir yapı oluşturmak için kullanıldığını belirtti.

Araştırmacıların buluşu üzerine yapılan analizlerde kütüklerin yaklaşık 476.000 yaşında olduğu doğrulandı.

Zambiya'daki Livingstone Müzesi'nden bilim insanı Perrice Nkombwe, "Ahşap işçiliğinin bu kadar köklü bir gelenek olduğunu bilmek beni şaşırttı. Olağanüstü bir şey ortaya çıkardığımız aklıma geldi. Şimdiye kadar, ahşabın insan kullanımına dair kanıtlar, ateş yakmak ve kazma çubukları ve mızraklar gibi aletler yapmakla sınırlıydı." dedi.

Bu buluştan önce bilinen en eski ahşap alet 400.000 yıllık bir mızraktı. Bununla beraber en eski Homo Sapien'in 350.000 yıl önce yaşadığı kabul ediliyor. Yeni bulunan 500.000 yıllık ahşap yapı parçalarının Homo Sapien öncesi insan ırklarının barınak yapabildiğini kanıtlayabileceği belirtiliyor.

zambiya ahşap zambiya ahşap buluş zambiya buluş zambiya ahşap yapı en eski ahşap yapı