Zamlar Cumhur İttifakı'nda Tartışmaları Alevlendirdi

TAKİP ET

Arka arkaya gelen zamlar Cumhur İttifakı'nda krize neden oldu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başarısız yönetiminde Türkiye, tarihinin en derin ekonomik buhranı ile karşı karşıya. Vatandaşlar, gıdadan akaryakıta, giyimden teknolojiye her kalemde gelen ağır zamlar karşısında hayatta kalmaya çalışıyor.

Zamlar karşısında endişeye kapılan ise yalnızca vatandaş değil. İktidardaki Cumhur İttifakı'nı da korku sardı. Ancak Cumhur İttifakı'nın korkusu vatandaşın çilesinden ziyade bu zamların "siyasi faturası" ile ilgili.

AKP'li Şamil Tayyar dün yaptığı açıklamada çözüm üretememeleri halinde "siyasi faturasının ağır olacağını" söylemişti. 

AKP'li Şamil Tayyar: Bunca Rezilliğe Çözüm Üretemiyorsak Siyasi Faturası Ağır Olur


Zamlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan BBP lideri Mustafa Destici, yağ fiyatlarına tepki göstererek "Türkiye, kendisine yeterli ayçiçeği üretimini yapacak araziye sahip. Biz öncelikle kendi vatandaşımıza yetecek kadar tarım ve hayvancılık ürünlerini üretmeliyiz, sonra ithalatla ilgili kısım planlanmalı. Ama biz halkımızın kendi ihtiyacını ülke olarak mutlaka kendimiz üretmeliyiz. Biz buğdayı, arpayı, mercimeği, nohudu, ayçiçeğini üretebiliriz. İnşallah önümüzdeki ekim döneminde bu planlama daha iyi yapılır ve Türkiye bu saydığımız tarım ürünlerinde kendine yeter" dedi.

"Vatandaş Zamları Takip Edemez Noktaya Geldi"

"Vatandaş artık akaryakıt zamlarını takip edemez noktaya geldi" diyen diyen Destici, akaryakıta gelen zamlarla bu kalemden alınan KDV ve ÖTV'nin de arttığını belirterek "Devletin burada bu vergiden vazgeçmesi gerekiyor. Yüksek oranda vergi kabul edilebilir değil. Petrol fiyatları dünyada artıyor, döviz artıyor ama bu vergi artışlarının da aynı düzeyde artması doğru değil" diye konuştu.

"Burada vatandaşlarımızın, özellikle de üreticilerimizin, çiftçilerin korunması lazım" diyen Destici, "Aynı şey elektrik için de geçerli. Çünkü üretmek zorundayız. Vergi kazançtan ve gelirden alınır ama bizde verginin yüzde 70’ten fazlası gelirden ve kazançtan değil, dolaylı yoldan alınıyor. Böyle olunca zengin ya da fakir ayırt etmeden herkesten vergi alınıyor" ifadelerini kullandı.

zam akaryakıt kdv ötv bbp mustafa destici cumhur ittifakı şamil tayyar