Zamlar Nedeniyle Vatandaş Toplu Taşımaya Binemez Oldu: 'Sonumuz İyi Değil'

TAKİP ET

Akaryakıt zamlarını takiben toplu taşımaya gelen zamlar, halk otobüsü ve minibüs esnafını ve vatandaşları zor durumda bıraktı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Faiz sebep, enflasyon sonuçtur" teorisiyle Türk lirasını tarihinin en değersiz seviyesine düşürmesi ve brent petrol fiyatlarının yükselmesiyle akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar, toplu taşıma esnafını ve toplu taşıma kullanan vatandaşları canından bezdirdi. 

Akaryakıt Fiyatlarının Artışında Petrol mü, Dolar mı Daha Etkili?


Toplu taşıma esnafının belediyelerden rayiç bedellerini almaya gayret ettiğini belirten Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, "Uzun yol taşımacılığı yapan şoförlerde akaryakıta gelen zamlara feryat ediyor. Zamların karşılığını almaya çalışıyorlar. Ne kadar karşılığını almaya çalışsak da petrol ürünlerine gelen zamlar şoför esnafının belini büküyor. Gelen zamları taşıdığımız yüke ve yolcuya yansıtamıyoruz" dedi.

Akaryakıta gelen zamların doğrudan ceplere yansıdığını vurgulayan Apaydın, "Eskiden ÖTV ve KDV yüksekti devlet vergiler üzerinden sübvanse yapıyordu şimdi onu da yapamıyorlar. Akaryakıt fiyatları böyle yüksek olmaya devam ettiği müddetçe bizimde sıkıntılarımız bitmez. Artık para kazanmaya değil geçinmeye çalışıyoruz" dedi.

"Sonumuz İyi Değil"

Salgının zor geçtiğini, kapanmaların ardından işlerin biraz açılmasına rağmen akaryakıt fiyatlarına gelen zamların "sektörü parçaladığını" belirten Apaydın, "Bir lastik 350-400 lirayken bugün bin 500 lira oldu. Bunun yanı sıra petrole bağlı her ürünün fiyatı katlanarak arttı. Zamları sadece akaryakıta geliyor gibi görmemek lazım, şoför esnafının tüm girdi maliyetleri çok fazla arttı. Sonumuz iyi değil. Bir ekmeğin temel malzemesi unsa, bizimde girdimiz petroldür" ifadelerini kullandı.

"Artık İnsanlar Araçlara Binmek İstemiyor"

Esnafın zarar etmesine rağmen kenarda geçimlerini sağlayacak paraları olmadığını belirten Apaydın, zamların da artık çözüm olmadığını belirterek "Yük taşımacılığında da yolcu taşımacılığında da nakliye ücretleri artınca insanlar araçlara binmek istemiyor, yürüyor. Pahalılıktan dolayı iş kapasitemizde düştü. Eskiden 3 lira verip toplu taşıma aracı kullanabilenler bugün 7 lirayı veremiyor. Yolcu sayısı azalınca iki yolcu daha fazla alıp zararımızı azaltmak için şehir içi, şehir dışı yolcu taşımacılığında sefer sayımızı azaltmak durumunda kalıyoruz. Zam talep etmek çözüm değil çünkü toplu taşımaya her zam geldiğinde yolcu sayımız azalıyor. Bir taksi günde 5 işe gidiyorsa zam yapılınca 3 işe gidebiliyor" şeklinde konuştu.

zamlar nedeniyle vatandaş toplu taşımaya binemez oldu