Zaporijya Nükleer Santrali Acil Durum Jeneratörleriyle Çalışıyor

TAKİP ET

Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki tehlike giderek büyüyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya’nın, Rus işgali sonrasında dış enerji kaynağı ile bağlantısının tamamen kesildiğini, acil durum jeneratörlerinin devreye sokulduğunu, santralin güvenliğinin sağlanması için bir an evvel harekete geçilmesi gerektiğini bildirdi.

Grossi, "Sonuç olarak 20 adetten oluşan bütün acil durum mazot jeneratörleri aktif hale getirildi" ifadelerini kullandı. Tesisin temel enerjisinin bu jeneratörlerden elde edildiğini, tesiste 15 gün yeterli olacak oranda mazotun bulunduğunu belirten Grossi santralin 6 ünitesinden 2'sinin "sıcak kapalılık durumundan soğuk kapalılık durumuna" getirildiğini söyledi.

Grossi, ülkedeki diğer nükleer santrallerde benzer aciliyette bir durumun bulunmadığını aktararak şöyle devam etti:

"Şimdi bir kez daha Zaporijya Nükleer Santrali, 'son savunma hattı' olan acil durum jeneratörleriyle çalışıyor. Bu, Zaporija’nın tüm dış gücünü kaybettiği ve acil durum modunda çalışmak zorunda kaldığı 6. kez, tekrar ifade etmek istiyorum, 6. kez. Avrupa’nın en büyük nükleer santralinden bahsettiğimizi hatırlatmak isterim. Peki biz ne yapıyoruz? Şu an bu odada oturup bunun olmasına nasıl izin verebiliriz? Bu, böyle devam edemez.

Nükleer güvenliğin şansa bırakılamayacağını belirten Grossi "Bu odada bulunanlar başta olmak üzere herkese çağrıda bulunuyorum, santralin emniyet ve güvenliğini korumakla mükellefiz ve bu yükümlülüğümüzü şimdi yerine getirmek zorundayız" dedi.

zaporijya nükleer santrali zaporijya nükleer santral acil durum jeneratörleri