Zarif'in Sızdırılan Ses Kayıtları Dünyayı Sarstı

TAKİP ET

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'e ait içinde ABD Dışişleri Bakanı Kerry, öldürülen Kudüs Gücü komutanı Süleymani ile ilgili ilginç sözlerin sarf edildiği bazı ses kayıtları basına sızdırıldı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif'in mart ayındaki bir röportajının gizli kaydı İran medyasına sızdırıldı. Ses kaydında Zarif'in anlattıkları birçok ülkeyi sarstı.

Zarif ses kaydında, öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüz Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin diplomasiyi hiç ciddiye almadığını ve Süleymani'nin İran diplomasisini yok ettiğini anlatıyor. Kayıtlarda Zarif, İran'ın Suriye'ye girmesi ile ilgili olarak daha önceki yaygın inanç olan Süleymani'nin Putin'i ikna ettiği iddiasının aksine Putin'in Süleymani'yi ikna ettiğini söylüyor. Kayıttaki konuşmalardan İran hariciyesinin Süleymani'nin güttüğü askeri politikalardan derin rahatsızlık duyuduğu anlaşılıyor.

Ses Kayıtlarının ABD'deki Yankıları

Ses kayıtlarında Cevad Zarif'in, "Kerry beni arıyor ve İsrail'in Suriye'deki İran hedeflerine 200 saldırı düzenlediğini söylüyor. Bunu ben bilmiyordum. ABD, Ayn el-Esed Hava Üssü'ne saldırıyı benden önce öğrendi. Kudüs Gücü'nün iki yetkilisi saldırıdan 45 dakika önce Irak Başbakanına gidip ABD'nin bir üssünü vuracaklarını söylüyor. Savaş meydanındaki politikalar ülkenin stratejisine tabi olmalıdır ancak böyle olmadı ve ülkenin siyasetinin nasıl olacağını savaş meydanı belirledi" şeklindeki sözleri ABD senatosunu sarstı.

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, hakkında soruşturma açılmasını istediği Bakan Kerry'yi "Yıllar önce söyledim. Bu kişi (Zarif) eski Kerry’nin görevinden sonra da eski Dışişleri Bakanı Kerry ile politika konularına görüşmelerine devam ediyor ve Zarif’e göre Kerry İran’ı İsrail operasyonları konusunda bilgilendirmiş" sözleriyle eleştirirken ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, "Bu birçok seviyede iğrenç bir şey. Kerry ve Biden'ın, Kerry'nin neden dünyanın bir numaralı terör destekçisi olan İran’a ipucu verirken en büyük ortağımız İsrail’i sırtından bıçakladığına yanıt vermesi gerekir" sözleriyle Kerry'ye yüklendi.

Söz Veriyorum Bunun Hesabını Verecek

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde üye olan California Temsilcisi Cumhuriyetçi Darrel Issa ise Kerry hakkında soruşturma açılması gerektiğini "İran Dışişleri Bakanından duyduklarımızı veya okuduklarımızı gerçek olarak kabul edemezken, bu haberler derhal ve tam teşekküllü soruşturma gerektiriyor. Şayet Kerry ülkemizin istihbaratının gizli bilgilerini İran ile paylaşmış ve İsrail’i tehlikeye atmış ise söz veriyorum bunu hesabını verecek" sözleriyle ifade etti.

Bakan Kerry ise ses kayıtlarındaki ifadeleri Twitter hesabından yaptığı "Şunu ifade edebilirim, bu haber ve tüm bu iddialar kesin bir surette yanlıştır. Ne bakanken ne de o zamandan beri böyle bir şey olmadı" ifadeleriyle yalanladı.

Zarif'in Sızdırılan Ses Kayıtları Dünyayı Sarstı kerry beni arıyor ve israil israilin suriyedeki iran hedeflerine 200 saldırı düzenlediğini söylüyor süleymani putin cevad zarif