Zehirlenen Rus Muhalif Lider, Rusya'ya Döner Dönmez Tutuklandı

TAKİP ET

Rusya'da diktatör Vladimir Putin'in muhaliflerinden olan Aleksey Navalni, ülkesine döner dönmez tutuklandı.

Rusya'da zehirlenmesinin ardından Almanya'da tedavi görerek sağlığına kavuşan Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni 5 ay sonra döndüğü ülkesinde havalimanında gözaltına alındı.

Navalni'nin inişi öncesi muhalif lideri karşılamaya gelen destekçilerinden bazıları da Vnukovo havalimanında gözaltına alınmıştı. Kalabalık burada beklerken Navalny'i taşıyan uçak Şeremetyevo Havaalanına indi.

Navalni, Berlin'de uçağa bindiği sırada gazetecilere "Harika hissediyorum, sonunda memleketime dönüyorum," ifadelerini kullandı.

Hafta başında Moskova hapishane yönetiminin ülkeye döndüğünde tutuklanması için her şeyi yapacaklarını açıklamasından bir gün sonra Navalni geri dönme kararı aldığını duyurmuştu. Hapishane yönetimi Navalni'yi 2014'te aldığı ve ertelenen cezasının şartlarını ihlal etmekle suçluyor. Navalni davanın sahte olduğunu ve iddiaları umursamadığını söylemişti.

Karara Tepki Geldi

Avrupa Birliği (AB), Almanya'dan dönüşünde Moskova'da gözaltına alınan Rus muhalif Aleksey Navalni'nin derhal serbest bırakılması için Rusya'ya çağrıda yaptı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medyadaki paylaşımında, Navalnıy'ın gözaltına alınmasını "kabul edilemez" şeklinde niteledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise "ABD, Aleksey Navalni'nin Rusya tarafından gözaltına alınmasını şiddetle kınıyor. Navalnıy'ın derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını istiyoruz." ifadesini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Mühll de yaptığı yazılı açıklamada ülkesinin Navalni'nin gözaltına alınmasından derin endişe duyduğunu açıkladı.

rusya aleksey navalny almanya seibert navalni tutuklandı