Zehirlenen Rus Muhalif Lider Ülkesine Dönüyor

TAKİP ET

Rus muhalif lider Aleksey Navalni tutuklama tehditlerine rağmen Pazar günü ülkesine döneceğini duyurdu.

Rus muhalif lider Aleksey Navalni tutuklama tehditlerine karşın Pazar günü ülkesine döneceğini bildirdi. Rusya'da geçen yılın Ağustos ayında zehirli saldırıya uğrayan Navalni o tarihten beri Almanya'da bulunuyor.

44 yaşındaki muhalif siyasetçi Instagram hesabından 17 Ocak tarihinde Rusya'ya giden bir uçağa rezervasyon yaptırdığını duyurdu. Rus muhalefet lideri "Benim için hiçbir zaman dönüp dönmemek diye bir soru olmadı. Çünkü hiçbir zaman terk etmedim. Almanya'ya sadece tek bir nedenden ötürü geldim: Beni öldürmek istediler" şeklinde konuştu.

"(Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in) hizmetçileri hep olduğu gibi hakkımda yeni ceza davaları üretiyorlar" diyen Navalni "Ama bana ne yapacaklarıyla ilgilenmiyorum. Rusya benim ülkem, Moskova benim kentim ve özlüyorum" ifadelerini kullandı.

Navalni, 20 Ağustos'ta Sibirya'nın Tomsk kentinden Moskova'ya uçarken aniden rahatsızlanmış ve uçak Omsk şehrine acil iniş yapmıştı. Burada tedavi görmeye başlayan Navalni, 22 Ağustos'ta tedavisinin devamı için Almanya'ya getirilmişti. Haftalarca yapay komada tutulan Navalni'nin Almanya'da yapılan testlerin ardından Noviçok adlı maddeyle zehirlendiği anlaşılmıştı. Bu zehirli maddenin 1970'li yıllarda dönemin Sovyetler Birliği'ndeki bilim insanları tarafından geliştirildiği biliniyor.

Navalni kendisine yönelik suikastın, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından düzenlendiğini açıklamış Kremlin ise bu iddiaları reddetmişti.

navalni kremlin rus muhalif ülke dönüyor dönecek tutuklama rusya muhalif putin