Zelenski, Ülkeyi Terk Eden Milletvekillerine Geri Dönmeleri İçin 24 Saat Verdi

TAKİP ET

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, savaş korkusuyla ülkeyi terk eden milletvekillerine 24 saat süre verdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, bugün düzenlediği basın toplantısında NATO üyeliğini istediklerini ancak bunun sadece kendilerine bağlı olmadığını söyledi. Zelenski NATO üyeliğinin ülkenin güvenliği ve toprak bütünlüğü için garanti olacağını belirtti.
 
Zelenski, NATO üyeliğiyle ilgili olarak, "Maalesef bu konuya netlik getiremiyorum. Çünkü maalesef her şey Ukrayna’ya bağlı değil. Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne, sınırlarını güçlendirmeye, ittifakın geleceğine, hedeflerimize ilişkin taleplerini çok iyi biliyorsunuz. Bunun ülkemizin isteği olması ve ülkemizin doğusunda savaşın yaşanması dışında, NATO üyeliğini, güvenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü sağlamak için istiyoruz. Bu, Ukrayna Anayasasında belirtildi" dedi. 


"Büyükelçiliklerin Taşınma Kararı Hata"


Zelenski, Ukrayna'daki büyükelçiliklerini ülkenin batısına taşıyan ülekerle ilgili olrak, “Batı büyükelçiliklerin Batı Ukrayna’ya taşınma kararı büyük hata. Çünkü Batı Ukrayna diye bir şey yok. Tek bir Ukrayna var. Bu yüzden eğer, Tanrı korusun, bir şey olursa ülkenin genelinde olacak. Gerilim ve sorunlardan 5-6 saat uzaklıkta olamazsınız. Bu karar çok garip” ifadelerini kullandı. 


Yurt Dışına Giden Milletvekillerine 24 Saat Süre


Yurt dışına çıkan milletvekillerine seslenen Zelenski, “24 saat içinde ülkeye dönmeliler. Aksi takdirde devlet ve yönetim olarak ciddi sonuçlar üzerinde düşüneceğiz”  diye konuştu.
 
Hangi milletvekillerinin yurt dışına gittiğine ilişkin bir şey demeyen Zelenski hükümet ve parlamentonun birlik olma konusunda halka örnek olması gerektiğini vurguladı.
 
Kendi ailesinin Ukrayna’da, onun yanında olduğunu söyleyen Zelenski, “Ben Devlet Başkanıyım. Eşim sadece eşim değil, first lady. Ailelerin nasıl davranması gerektiğine örnek olmalı. Bu ülke ve toplum için çok önemli” dedi. 


"Güvenilir İnsanlar Kalıyor"

 
Sadece 13 Şubat'ta zenginleri ve işadamlarını taşıyan 30 uçağın Ukrayna’dan ayrıldığını belirten Zelenski, “Ülkede güvenilir insanlar kalıyor diye düşünüyorum. Ukrayna vatandaşları kalıyor ve ben onlara hepsine teşekkür etmek istiyorum” dedi.
 
Zelenski ülkeden gidenlerle ilgili şunları söyledi:
 
“Onlar kendi hükmünü kendileri çıkarttılar. Ama onların işletmelerinin başına, onlar ve ülke için çalışan onlarca bin işçiye geri dönmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yolu onlar seçti. Onlar sıradan insan değil, IT- uzmanı değil, büyük endüstrilerin başında olan insanlardan bahsediyoruz. Onlar özelleştirme sürecinde yer aldılar. Devletin onlara büyük bir fırsat verdiğini düşünüyorum.”

zelenski Zelenskıy zelensky ukrayna nato ukrayna milletvekilleri