Zelenskiy, Vilnius'ta Gerçekleşecek NATO Zirvesi'ne Katılacak

TAKİP ET

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştüğü Kiev ziyaretinin ardından, Zelenskiy'in 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleştirilecek NATO Zirvesi'ne katılacağını duyurdu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştüğü Kiev ziyaretinin ardından, Zelenskiy’in 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleştirilecek NATO Zirvesi’ne katılacağını duyurdu.

Stoltenberg, Almanya’nın Ramstein Hava Üssü’nde düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İşgalci Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya yönelik saldırısından bu yana ilk defa Ukrayna’yı ziyaret ettiğini belirtti.

Stoltenberg, “Zelenskiy ile yaptığım görüşmede, Ukrayna’ya tam destek verdiğimizi ve Rusya'nın saldırganlığına karşı birlikte durduğumuzu vurguladım” dedi.

Zelenskiy NATO Zirvesi’ne katılacak

Stoltenberg, “Ayrıca Zelenskiy’i Temmuz’da Vilnius’ta yapılacak NATO Zirvesi’ne davet ettim. Davetimi memnuniyetle kabul etti ve zirveye katılacağını söyledi” diye ekledi.

NATO ülkelerinin 2008 yılında Bükreş’te düzenlenen zirvede Ukrayna’nın gelecekte NATO üyesi olabileceğine karar verdiğini hatırlatan Stoltenberg, Zelenskiy ile Ukrayna’nın NATO üyeliği yolundaki ilerlemesini ve güvenlik garantilerini de ele aldıklarını kaydetti.

Güvenlik çerçevesi tartışıldı

Stoltenberg, “Bu savaşın bir gün sona ereceğine inanıyoruz. Ama bunun için bir güvenlik çerçevesine ihtiyacımız var. Rusya'nın tekrar saldırmamasını, Avrupa güvenliğini tehdit etmemesini sağlamalıyız. Bu konuyu da Zelenskiy ile tartıştık” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg dünkü Kiev ziyaretinde “Ukrayna’nın doğal yeri NATO’dur” mesajını verdiğini de sözlerine ekledi.

ukrayna nato zelensky zelenskiy jens stoltenberg vilnius