Zelensky NATO Liderlerine Hitap Etti

TAKİP ET

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky, NATO Liderler Zirvesi'ne bir video mesaj ile seslendi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymr Zelensky, NATO Liderler Zirvesi'ne yolladığı video mesajla hitap etti. Zelenskiy açıklamasında bir aydır kendilerini kahramanca bir direnişle savunduklarını belirterek Rusya'nın tüm dünyanın gözleri önünde barışçıl bir ülkeyi ve onunla birlikte küresel güvenliği yıktığını söyledi.

Gazeteci Kutalmış Işık'ın aktardığına göre NATO liderlerine sitem eden Zelensky, "Lütfen bir daha asla bize ordumuzun NATO standartlarını karşılamadığını söylemeyin. Ordumuzun Avrupa’nın ve dünyanın güvenliği için neler yapabileceğini gösterdik" dedi. 

"Bin Tane Uçağınız, 20 Binden Fazla Tankınız Var, Ancak Biz Bir Tanesini Bile Alamadık"

NATO'dan askeri yardım talep eden Zelensky, "Elinizde bin tane uçak var ancak biz bir tanesini bile alamadık. 20 binden fazla tankınız var ve bunun sadece yüzde birini vermenizi, satmanızı istedik ama net cevap alamadık. Savaşta yapılan yardım çağrılarına cevap alamamak korkunç bir şey. Biz sadece yaşamak istiyoruz. NATO'yu suçlamıyoruz. Bunlar sizin roketleriniz, sizin bombalarınız değil" diye konuştu. 

NATO'da olmadıklarını ancak kendi değerlerinin yanında Batı değerlerini de savunduklarını belirten Zelensky, "Bu değerleri bir aydır kahramanca savunuyoruz. Rusya 10 yılda askeri gücünü ve ordusunu topladı. Ölümler için çılgınca paralar yatırdılar. Ukrayna binlerce ölümle, yıkılan binalarla ve göç eden insanlarıyla direniyor. Bazı vatandaşlarımız NATO ülkelerinde bulunuyor. Bir ay içinde binden fazla roket attılar ve yüzden fazla uçuş gerçekleştirdiler" dedi.

"Bir Aydır Direniyoruz"

NATO'ya hava sahasını kapatması için başvurduklarını ancak net bir cevap alamadıklarını belirten Zelensky, "Ukrayna roketlere karşı güçlü silahlara sahip değil. Biz onlardan daha az sayıda hava aracına sahibiz ve bundan dolayı Ruslar toplu yıkımlara yönelik saldırılar yapabiliyor. Ukrayna ordusu eşit ve adil olmayan şartlarla bir aydır direniyor" diye konuştu.

Rusya'nın bu sabah fosfor bombalarıyla saldırı düzenlediğini ve saldırıda çocukların hayatını kaybettiğini belirten Zelenskiy, "Eğer istediğimiz silahları verirse NATO bizi Rus işgalinden koruyabilir. NATO, Rusya'nın Ukrayna ile sınırlı kalmayacağını biliyor ve Rusya'nın saldırısından korkuyor. Ruslar, Baltık ülkelerine ve Polonya'ya kadar gidecek" dedi. 

"Elinizdeki Silahların Yüzde 1'ini Bize Verin"

Ukrayna'nın nükleer silahlarından vazgeçmesi karşılığında Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü taahhüt ettiği Budapeşte Memorandumu'nun bozulduğunu belirten Zelensky, "Size yardımlarınızdan dolayı minnettarız. Bize elinizdeki uçaklardan ve tanklardan yüzde birini verebilirsiniz. Bu silahlar bizde olduğunda size ve bize yüzde yüz güvenlik garantisi verecek. Böyle bir direnişten sonra bize hiçbir zaman ordumuzun NATO standartlarında olmadığını söylemeyin. Bizim standartlarımızın ne olduğunu gösterdik. NATO da insanların güvenliği için neler yapabileceğini gösterebilir. Ukrayna somut adımlar, somut güvenlik garantisi bekliyor. Bizim şartlarımız artık masada. Bize destek verenlere teşekkür ederim. Yaşasın Ukrayna" ifadelerini kullandı.

zelensky volodymyr zelensky nato liderlerine hitap etti