Zihinsel Engelli Evsiz Gencin Üzerine Şirket Kurup Naylon Fatura Kestiler

TAKİP ET

İstanbul Eyüpsultan'da zihinsel engelli gencin üzerine şirket kuran zanlılar, milyonlarca liralık naylon fatura kesti.

2016 yılında Eyüpsultan Camii meydanında bulunan bir bankta yatarken yanına gelen 2 kişinin kendisine yardım edeceğini söyleyerek evraklar imzalattığını söyleyen zihinsel engelli Murat Başdaş, yardım edeceğini söyleyen kişilerle birkaç gün geçirdikten sonra sokağa atıldı. 

Yapılan iyilikler karşısında notere giderek çeşitli evraklar imzalayan Başdaş bir süre sonra engelli maaşı talebinde bulundu. Talebine ret cevabı alan Başdaş, kendisinin adına bir şirket kurulduğunu ve şirket üzerinden naylon fatura kesilerek yaklaşık 4.5 milyon TL tutarında işlem yapıldığını, yaklaşık 6 bin TL BAĞKUR prim borcu olduğunu öğrendi. Şirket sahibi olarak göründüğü için engelli maaşı alamadığını ifade eden Başdaş, yetkililerden yardım istedi.

Bipolar Bozukluk ve Zeka Geriliği Var

“Yurtta yaşamış olduğum ve kendi psikolojik sorunlarımdan dolayı Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir süre tedavi gördüm. 2009 yılında bana bipolar bozukluğu ve duygu durum bozukluğu tanısı koyuldu. Daha sonra bipolar bozukluğu, hafif zeka geriliği durumuna çevrildi. Bende şuan bipolar bozukluğu ve hafif zeka geriliği hastalığı var” diyen genç adam maddi yetersizlikten dolayı sokaklarda yaşadığını ve yaptığı şeyin bilincinde olmadığını söyleyerek “Eyüpsultan Camii meydanında bankın üzerinde yatarken 55 yaşlarında bir adam ve yanında bir genç geldi. İsmi de Sabri ve Ali'ymiş. Benim burada sokakta kaldığımı öğrenmişler. Aynı gün içerisinde yanıma geldiler. Sokakta kaldığım için bana yardımcı olmak istediklerini söylediler. Ben o zamanlar 21 yaşındaydım. Bana yardımcı olacaklarını ve kendi şirketlerinde çalıştıracaklarını söylediler. Benden vekalet istediler. Ben de vekalet işleminin ne olduğunu bilmediğim için bu şahıslara Kartal 21 No'lu noterliğinde vekalet verdim. Bu olay benim başıma 2016 yılında geldi” şeklinde konuştu.

Evraklarda Ne Yazıyor Bilmiyorum

Vekalet verirken hiçbir evrağı okutturmadıklarını söyleyen Başdaş, “Evraklarda ne yazıyor bilmiyorum. Ben sadece imzaladım. İmzaladıktan sonra beni ofis dedikleri bir yere götürdüler ama ben ofisin ne olduğunu bilmiyorum. Bana burayı işletecekleri ve benim orada çalışacağımı söylediler. Sokakta kalmayayım diye de beni orada 4 gün yatırdılar. Ben 4 gün beni Maltepe'de götürdükleri ofiste kaldım daha sonra beni kovdular. O ofisin anahtarlarını elimden aldılar ve ulaşabileceğimi söyleyip bana 4 adet telefon numarası verdiler. Ben de yapmış olduğum araştırmalar neticesinde 2016 yılında üzerime bu şahıslar tarafından şirket açılmış ve bu şirketin sahibi olarak beni göstermişler ama benim bu şirketler ama benim bu şirketle ilgili hiçbir bilgim yok. Ben sadece sosyal yardımlaşma vakıflarından yardım alırken, devletimizin imkanlarından faydalanmaya çabalarken, hayat mücadelesi verirken bu şirket benim başıma bela oldu. Zaten ben şirket sahibi biri olsam sokaklarda kalmam ve hayatım daha düzgün bir şekilde geçer” ifadelerini kullanarak durumdan haberdar olmadığını söyledi.

2016 yılından itibaren 4.5 milyon TL civarında naylon fatura kesimi yapan şirketin sahibi olarak göründüğü için hiçbir yardım alamadığını dile getiren Başdaş, “Esenyurt Kaymakamlığı'na engelli maaşı için müracaat ettim. Engelli raporumu götürdüm. Beni araştıracaklarını söylediler. Başvurum alındı. 10 gün sonra telefon açıldı. ‘Sizin üzerinize şirket görünüyor. Sizin engelli maaşı almanız için bu şirket kaydını sildirmeniz lazım' dediler. Engelli maaşı alamıyorum” dedi.

evsiz genç şirket naylon fatura borç engelli bipolar