Zihinsel Engelli Siyahiyi 'Köle' Olarak Kullanan Kişinin Cezası İki Katına Çıkarıldı

TAKİP ET

ABD'nin Güney Karolina eyaletindeki bir restoranda kötü koşullar altında çalıştırılan zihinsel engelli kişi için ödenecek tazminatın iki katına çıkarılmasına karar verildi.

John Christopher Smith isimli kişi 12 yaşındayken bulaşıkçı olarak restoranda işe girdi. Smith'in 1990'da işe girdiği restoran 2009'da el değiştirip Bobby Paul Edwards'ın eline kaldı.

Siyahi ve zihinsel engelli olduğu için yeni işletmeci tarafından 'köle' gibi çalıştırılan Smith, şiddet ve tehditle 5 yıl boyunca ücretsiz çalıştırıldı.

Haftada 100 saatten fazla çalışan ve restoranın arkasında hamamböceklerinin istila ettiği küçük bir odada yaşamaya zorlanan Smith, restorana gelen bir müşterinin vücudundaki yaraları fark etmesiyle kendini kurtardı.

Yetkililerle iletişime geçen müşteri avukatlar aracılığıyla dava açılmasını sağladı. Edward tarafından yıllarca kemerle ve tavayla dövülen Smith'in avukatı durumu "İçler acısı ve insan sağlığına zararlı" şeklinde tanımlayarak restoran sahibine 'bir kişiyi zorla çalıştırma' suçundan dava açtı.

Hakkında dava açılan Edwards 2019'da 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve 273 bin dolar tazminat ödemesine karar verildi.

Ancak 21 Nisan'da Temyiz Mahkemesi, söz konusu kararda federal çalışma kanunlarının hesaba katılmadığını belirtip tazminatın 546 bin dolar olması gerektiğine hükmetti ve cezayı 2 katına çıkardı.

John Christopher Smith Bobby Paul Edwards abd