Ziraat Bankası Demirören'in Borcunu Ödeyip Ödemediği Sorusunu Cevapladı: 'Müşteri Sırrı'

TAKİP ET

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Ziraat Bankası'nın verdiği yanıtı paylaştı.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda "Demirören’in, aldığı 750 Milyon $ krediyi geri ödemeye başlayıp başlamadığını Ziraat Bankası’na sormuştuk. Banka “müşteri sırrı” diyerek bilgi vermedi! Yeniden soruyoruz. Demirören, aldığı krediyi geri ödemeye başladı mı? Ödemedi ise başlatılan bir haciz işlemi var mı?" ifadelerini kullandı.

Hakverdi'nin tivitine de eklediği Ziraat Bankası'na yazdığı bilgi edinme isteği yazısında şu ifadelerin kullanıldığı görülüyor:

"ZİRAAT BANKASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE
Konu: 4982 Sayılı Yasa Uyarınca Bilgi Edinme İsteğidir
Kullanılan Kredilerle ilgili:

1. Demirören Medya Grubu'nun (Demirören Holding) Doğan Medya grubunu satın alırken bankanızdan kullandığı kredi miktarı ne kadardır?

2. Taksitler döviz cinsinden mi. Il cinsinden mi denmektedir? Döviz cinsinden ise kur nasıl belirlenmektedir?

3. Basında kullandırılan kredinin 2 yıl geri ödemesiz ve 10 yıl vadeyle taksitlendirildiği belirtilmektedir. Bu sürecin dolumuyla beraber Mayıs 2020 ve Haziran 2020 ayları taksitleri tarihlerinde ödenmiş midir?

24 04.2004 günü yürürlüğe giren 1982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 4-5-11 ve 12. Maddeleri ile Anayasanın 74. Maddesi uyarınca: tarafima ivediyle bildirilmesini ister saygılarımı sunarım. 10.06.2020
Ali Haydar HAKVERDİ
CHP Ankara Milletvekili"

Hakverdi'nin anayasal olarak güvence altında olan bilgi edinme hakkını kullandığı soruya ise Ziraat Bankası'nın verdiği cevapta şu ifadeler kullanıldı.

"Ziraat Bankası
16/06/2020
Finansal Koordinasyon Bölüm Başkanlığı
Yazı Numarası : 24687673 - 1500160620000034
Konu: Bilgi Edinme
Sayın Ali Haydar HAKVERDİ
CHP Ankara Milletvekili
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ
Atatürk Bulvarı No:153 06543 Bakanlıklar - ANKARA
İlgi: 10.06.2020 tarihli dilekçeniz.


İlgide kayatlı dilekçenizle talep ettiginiz bilgilere ilişkin cevabımız aşağıda sunulmuştur.

Bankamıza ilişkin bilgiler, üçer aylık dönemlerde Kamuyu Aydınlatma Platformu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Bankalar Birliği ve Bankamız internet sitesinde kamuya açıklanan bağımsız denetim raporunda almakta olup olan ile bu adreslerden ulaşılabilmektedir.

Kamuya açıklanan Bankamız finansal tabloları, denetim raporları ve faaliyet raporlarında yer alan veriler haricinde talep edilen detay bilgilerin ise 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun "Sırların saklanması" başlıklı 73. maddesi kapsamında banka ve müşteri sırrı olduğu mütalaa edildiğinden paylaşılması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgilerinize arz ederiz.

Saygılarımızla

T.C ZIRAAT BANKASI A.Ş. Genel Müdürlüğü" 

Ziraat Bankası Demirören'in Borcunu Ödeyip Ödemediği Sorusunu Cevapladı 'Müşteri Sırrı'