Zombi Yangınları Yayılıyor

TAKİP ET

Dünyaya oldukça ciddi zararları bulunan zombi yangınları, Sibirya'daki Türk yurtlarında yayılıyor.

Yakutistan'da bir yerel fotoğrafçı, turba yeraltı yangınından ¹ yükselen dumanların görüntülerini yakaladı.

Fotoğrafçı Semyon Sivtsev, ‘Dünyanın en soğuk köyü’ olarak bilinen, Sibirya Türklüğünün temsilcilerinden Yakutların ülkesi Saha Cumhuriyeti’nde yaşıyor. Fotoğrafçı, köyünün yakınlarındaki zombi yangınlarına ² dair görüntüleri paylaştı. Görüntüleri Oymyakon'dan çok uzak olmayan (Oymyakon'un 3,6 km batısında) Hara Tümül köyü yakınlarındaki otlakların yakınında çektiğini belirten Sivstev, tarif ettiği yerin yaz aylarında orman yangınlarının çıktığı bölge olduğunu belirtti.

1 Mayıs 2021’de çekilen uydu görüntülerindeki yangın alevlerine göre Oymyakon'un dışındaki bu bölge, bu yılın başlarında orman yangınlarının başladığı ilk bölge oldu. Ardından, dünyanın en soğuk ve en büyük bölgesi olan Türk yurdu Yakutistan'da bugüne kadarki en kötü orman yangınları başladı ve 8 milyon hektardan fazla orman, yangınlar yüzünden yok oldu.

Semyon, Oymyakon çevresinde çok sayıda bu tür zombi yangınlarına şahit olduğunu belirtti. Bunlardan bazıları, ilkbaharda eriyen karlar sayesinde zaptedilebilmişti.

“Oymyakon'dan çok uzak olmayan Mundullah bölgesinde birkaç yıldır yanan, en az bir turba zombi yangını biliyorum.” diyen Sivstev, “Karların erimesi ve şiddetli yağmurların bir araya gelmesiyle bu yangınlar söndürüldü ve dört yıl önce burada bir göl oluştu. Turba yanar ve yerini su alır; buna permafrost ³ eritme de yardımcı olur,” dedi.

 ¹ Turba yangınları, ciddi ekonomik ve ekolojik etkileri olan ve giderek büyüyen bir küresel tehdittir. Turba yangınları genellikle hızlı hareket eden orman yangınlarından daha küçük bir alanı yakar, ancak dönüm başına 10 kat daha fazla yakıt kütlesi yakabilir ve çok daha fazla duman üretebilir.

 ² Kuzey yarımküre ormanlarında kıştan sağ çıkmayı başararak ilkbaharda yeniden alevlenen ormanlardaki yangınlara 'zombi yangınları' deniliyor. Oldukça nadir görülen bu yangınlar iklim değişikliğiyle birlikte artma riski taşıyor.

 ³ Donmuş toprak veya permafrost, jeolojide iki veya daha fazla yıl suyun donma noktası veya altında yer alan topraktır. Sürekli olarak donmuş halde bulunan toprak ve/veya kayaçlardan müteşekkil zemini ifade etmek için kullanılan bir terim.

saha türkleri yakut saha yakut türkleri Yakutistan yakutsk Sibirya sibirya ormanları orman yangını yangın zombi ateş fire