Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?

TAKİP ET

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından maddi zararın sigorta tarafından karşılanıp, karşılanmayacağı merak konusu. Deprem sigortasının, depremzedelerin maddi zararlarını karşılama konusunda yetersiz kalabileceği ifade ediliyor.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin arıdan ülkece büyük bir felaketle karşı karşıya kaldık. 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 40 binden fazla insanımzı hayatını kaybetti. 100 binden falza insanımız yaralandı. Depremin etkinlendiği 11 ilimizde, binlerce bina yerle bir oldu veya kullanılamaz hale geldi. Bu kadar fazla binanın kullanılamaz hale gelmesi, depremden etkilenen bölgede büyük bir konut sorununu ortaya çıkardı. Peki, Zorunlu Deprem Sigortası nedir? Hasarların karşılanmasında yeterli olacak mı?

Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?

Zorunlu Deprem Sigortası, 2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından hayata geçirilen bir uygulama. Sigorta ile deprem ve depremin neden olabileceği yangın, infilak, tsunami gibi durumlardan kaynaklanabilecek zararların poliçede belirlenen limitler dahilinde karşılanmasını öngörülüyor.

Bu poliçeler, yetkili sigorta şirketleri aracılığıyla DASK adına düzenleniyor ve adından da anlaşılabileceği gibi herkes için zorunlu. Zorunlu Deprem Sigortası’nın geçerlilik süresi ise bir yıl. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi dolmadan yenilenmesi gerekiyor.

DASK, belediye sınırları içersinde yer alan meskenler için geliştirilen bir sigorta sistemi. Yani ilgili mevzuatlarla, yönetmeliklere göre inşa edilmiş konutlar için geçerli. Kamu kurum kuruluşlarına ait binalar, tamamı ticaret ve sınai amaçlar için kullanılan binalar veya tapuya kayıtlı olmayan araziler üzerine inşa edilen binalar sigorta kapsamında yer almıyor.

Zorunlu Deprem Sigortası Zararı Karşılıyor Mu? Tazminat Veriyor Mu?

Tazminat hesaplanırken, zararın gerçekleştiği yer ve tarihte binanın yeninden inşa edilme maliyeti esas alınıyor. Bu doğrultuda her yıl, tespit edilen birim metrekare maliyeti ve konutun metrekaresine göre belirlenen tutar hesaplanıyor. 2023 yılı için belirlenen birim metrekare maliyeti ise 3.016 TL. 

Yapı eğer bütünüyle yıkılmışsa poliçede yer alan tazminat tutarının tamamı ödeniyor. Ancak bu, yıkılan bir binadaki konutların maddi değerinin tamamıyla tazmin edilmesi anlamına gelmiyor. Çünkü DASK tarafından belirlenmiş azami bir tazminat tutarı var. 25 Kasım 2022 itibarıyla DASK’ın karşılayacağı en yüksek tazminat tutarı 640 bin TL. Bu, bir konutun yıkılması halinde konut sahiplerinin alabileceği en yüksek tazminat tutarı.

Deprem Tazminatları Hasarların Karşılanması İçin Yeterli Mi?

DASK’ın tazminat tutarı, yıkılan bir binanın yeniden inşa edilme maliyeti dikkate alınarak hesaplanıyor. Ancak son dönemde, gayrimenkul fiyatlarındaki fahiş artışlar, sigorta ödemelerinin depremzedelerin maddi kayıplarını karşılama noktasında yetersiz kalabileceği düşüncesini akıllara getiriyor.

Tüm bunların yanı sıra Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmayan kişiler tazminat alamıyor.

deprem zorunlu deprem sigortası dask poliçe sigorta zararı karşılıyor mu deprem sigortası zararları karşılıyor mu