'Olmasaydın olmazdık' Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk insanına ne kadar çok şey kazandırdığını anlatan en güzel sözlerden biridir.
Burada olmaktan kastedilen elbette biyolojik olarak değil; hukuki, siyasi, kültürel ve toplumsal olarak var olunan haldir.
Malum Hanedan-ı Ali Osman’ın hüküm sürdüğü saltanat yıllarında ne bir vatan vardı ve ne de vatandaş kavramı. Üzerinde yaşanılan topraklar padişahın mülkü, o topraklarda yaşayan insanlar ise padişahın kulları ya da köleleriydi.
Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleştirilen Türk devrimleri sayesinde bu topraklar bizler için vatan ve Türk insanı da bu topraklar üzerinde yaşayan, birbirine vatandaşlık hukuku ile bağlı özgür ve eşit vatandaşlar oldu. İşte olmasaydın olmazdık sözü bu vatandaşlık haline işaret etmektedir.
Bir toprağın bir insan için vatan olabilmesi ancak ve ancak o insanın o topraklarda hukuki olarak egemenlik haklarından istifade edebilmesine bağlıdır. Sizin egemenlik ve söz hakkınızın olmadığı herhangi bir toprak parçası, üzerinde yaşasanız dahi sizin için asla vatan olamaz.
Vatandaş olmak da bir egemenlik, hak ve hukuk meselesidir! Bir toprak parçası üzerinde egemenlikten payı ve toplumsal karar alma mekanizmalarında herhangi bir söz hakkı olmayan kişinin vatandaş olması asla mümkün değildir.
Bin yıllar süren mücadele sonucunda Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleri ile Anadolu topraklarında milli egemenlik tesis edilmiş, bu topraklar Türk milleti için vatan ve bu topraklarda yaşayan insanlarda eşit ve özgür vatandaşlar olmuştur.
Bu büyük devrimi ve Türk insanının kazanımlarını idrak etmekten aciz kişilerin o bizim atamız, dedemiz, anamız, babamız mı ki “olmasaydın olmazdık” diyelim, diyerek yaptıkları itirazlar sadece biyolojik olarak var olmaktan ötesini kapsamayan ve bu yüzden de sığ ve mesnetsiz kalmaya mahkum olan itirazlardır.
Bir insanın biyolojik olarak var olması onun hukuki olarak insan hak ve özgürlüklerine de sahip olabileceği anlamına geliyor mu?
Mesela daha 1800’lere kadar hemen hemen tüm dünyada yaşanan kölelik düzeninde bu dünyada köle olarak var olan insanlar, “insan” olarak sayılıyor muydu? Daha yüz yıl öncesine kadar bir çok toplumda kadın, erkekler ile eşit hak ve özgürlüklere sahip miydi?
Bir mal gibi alıp satılan, bırakın toplumsal kararları, yaşam hakkı dahil kendi bedeni üzerinde bile en küçük bir hakkı olmayan kul ve kölelerin özgürleşip hür ve eşit vatandaş haline gelmesi çok büyük, muazzam bir devrim ve kazanım değil midir?
Aynı malum çevreler Atatürk soyadına da itiraz ederek o benim anam babam, atam dedem değil neden Atatürk demek zorunda olayım da der.
Oysa buradaki Atatürk tabiri Türk'ün, Türklerin atası manasında değil; atası Türk olan manasındadır! Kendisini Türk olarak kabul eden herkesin Mustafa Kemal ile aynı ortak atadan geldiğini kabul etmesi gerekmez mi?
Yeniçağ Gazetesi yazarlarından duayen gazeteci Orhan Uğuroğlu bu konuda yazmış olduğu bir makalede Soyadı Kanunu çıktıktan sonra Mustafa Kemal’e soyadı seçilmesi sürecini çok güzel anlatmış sözü ona bırakıyorum:
Tarihi bir gerçeği bilmeyenler için açıklayayım.
Tek diye kelime ile ifade ettiğimiz soyadı aslında soy adımızdır.
Mustafa Kemal'e soyadı olması için 14 öneri yapıldı.
1. Mustafa Kemal "ETEL"
Anlamı - (-Etil-) Attila'nın adının orijinal söylenişidir. Büyük nehir, ırmak manasına da gelmektedir.
2. Mustafa Kemal "ETELALP"
Anlamı - Altay dilinde büyük kahraman demektir.
3. Mustafa Kemal "KORKUT"
Anlamı - Korkusuz, yavuz, heybetlidir.
4. Mustafa Kemal "ARIZ"
Anlamı - Türk kahramanlarından Alp Arız'dan esinlenerek önerilmiştir.
5. Mustafa Kemal "ULAŞ"
Anlamı - Bir Türk kahramanı Ulaş oğlu Salur Kazan'ın adıdır..
6. Mustafa Kemal "YAZIR"
Anlamı - Türk kahramanı Yağlıkçı oğlu Yazır'ın adıdır...
7. Mustafa Kemal "EMEN"
Anlamı - Türk kahramanı Ucen oğlu Emen Beg'in adıdır...
8. Mustafa Kemal "ÇOĞAŞ"
Anlamı - Güneş, ışıktır.
9. Mustafa Kemal "SALIR"
Anlamı - Türk kahramanlarından birinin adıdır...
10. Mustafa Kemal "BEGİT"
Anlamı - Sağlam, kavi demektir.
11. Mustafa Kemal "ERGİN"
Anlamı - İrfan sahibi, mütekamildir.
12. Mustafa Kemal "TOKUŞ"
Anlamı - Bir Türk kahramanın adı "Ertokuş-Cengaver"den alıntıdır.
13. Mustafa Kemal "BEŞE"
Anlamı - Mümtaz, seçkin kimse demektir.
Türk Dili Tetkik Cemiyeti (TDTC) Başkanı Safvet Arıkan'ın 26 Eylül 1934 tarihinde 2. Dil Bayramı açış konuşmasında, "Ulu Önderimiz Ata Türk Mustafa Kemal" diye eder.
Arıkan'ın, Atatürk kelimesinin geçtiği konuşmasını yapmadan önce Ulu Önder'e gösterdiğini ve aldığı tepkiyi kardeşine şu sözlerle aktarır:
"Atatürk o tarihe kadar soyadı kanunu çıktığı halde henüz soyadı almamıştı. Nutku kendisine gösterdim. Ata Türk, kelimesini görür görmez üzerinde durdu.
Birçok kereler bu kelimeyi tekrar etti. 'Çok güzel bir buluş, yalnız çok iddialı' dedi. Müsveddede tashihler yaptığı halde, Ata Türk'e dokunmadı.
Bir de "Türk Atası" diye bir terkip kullanmıştım.
Bunu daha fazla iddialı bularak "Ata Türk" tarzında tashih etmemi emretti.
Ben nutkumu verdikten epey sonra, Gazi Mustafa Kemal, Atatürk'ü soyadı olarak aldı."
Değerli okurlarım,
Atatürk adı; " Türk'ün Atası" anlamında değildir.
Atatürk adı; "Atası Türk" gibi müthiş bir anlam taşır.
Murat Özbülbül