Çarşamba günü ülkenin ulusal kalkınması ve gelişimine dair konuşma yapan Rus lider Vladimir Putin, bir saati aşan konuşmasında, alışıldığı üzere Rus vatandaşlarının daha çok çocuk sahibi olmasını teşvik etti, yoksulluk oranları ve ekonomik gelişim konularını ele aldı
Çarşamba günü ülkenin ulusal kalkınması ve gelişimine dair konuşma yapan Rus lider Vladimir Putin, bir saati aşan konuşmasında, alışıldığı üzere Rus vatandaşlarının daha çok çocuk sahibi olmasını teşvik etti, yoksulluk oranları ve ekonomik gelişim konularını ele aldı. Ancak konuşmasının sonunda beklenmedik bir şekilde Rus anayasasında değişikliğe gidilmesi yönünde açıklama yaptı. Ülke üzerinde şok dalgası yaratan bu açıklama, ikinci bir şok dalgasıyla iyice pekişti. Putin’in konuşmasından 3 saat sonra Başbakan Dimitri Medvedev, kendisinin ve tüm kabinesinin yönetimden çekildiğini canlı yayında televizyonda duyurdu.
Öngörülemeyen bu iki gelişme Rus siyasi elitini ve tüm ülkeyi şoke etti.
Aylar öncesinden Moskova’da Putin’in, cumhurbaşkanlığı için iki dönem kuralına yönelik bir değişiklik sunması konuşulmaktaydı ancak daha geniş bir anayasal değişiklik teklifi ile gelen ve hükumet üyelerini istifa ettiren Putin herkesi ters köşe yaptı.
Parlamento ve diğer hükumet organlarını güçlendirmeyi ve devlet başkanının güçlerini kısıtlamayı öngören değişiklikler, Putin’in üçüncü bir dönemi hedeflemekten çok, kendinden sonraki yönetim üzerinde etki oluşturmasına kapı açıyor. Nitekim siyaset danışmanı Yevgeny Minçenko, ‘Putin, manevra için kendisine çok alan sağladı’ açıklamasını yaptı.
Başbakanlık konumuna oturacak kişinin seçiminin, Rus meclisinin alt kanadı Duma tarafından yapılması öngörülüyor. Putin, aynı zamanda yerel yönetimlerin federal hükumetle daha yakından çalışmasını ve bir devlet konseyi kurulmasını önerdi.
Carnegie Moscow Center adlı düşünce kuruluşundan Tatyana Stanovaya, tüm bu değişim önerilerinin Putin’in halefini yönetmeyi amaçladığının altını çizdi.
Geçen hafta ‘‘Ülkemiz güçlü bir başkanlık cumhuriyeti olmalı. Bu ilk iş. Sonrasında, ülkemizde birçok etnik etnik grup, milliyetler ve yaşam tarzı var. Bunu parlamenter yönetime entegre etmek pratik olarak imkansız’’ diyen Putin, önceki hafta yaptığı açıklamalarla çelişti.
Geçenlerde Putin Soçi’de bir televizyon programında öğrencilerle bir araya geldi. Yeniden güçlü bir başkanlık sistemine vurgu yapan Putin, Singapur’da yapıldığı gibi geçiş dönemi için bir kurum ihdas edilmesi fikrine karşı olduğunu söyledi.
Öğrencilerden birinin, Singapur’da yapıldığı gibi geçiş dönemi için kurumsal bir yapının teşkil edilebileceğine dair sorusuna cevap veren Putin, yapılan şeyin Singapur için de uygun olmadığını söyledi. Bu tür bir yaklaşımın cumhurbaşkanlığı kurumunu zedeleyeceğini ve Rusya’da bunu uygulamanın mümkün olmadığını ekledi.
Anayasa değişimi ile beraber yavaş yavaş öngörülmeye çalışılan Putin’in master planında anlaması zor olan nokta, neden Medvedev şimdi istifa etti? (ettirildi)
Dimitri Medvedev, hem başbakanlığı hem de cumhurbaşkanlığı döneminde Rus halkı için sevilen bir politikacı olmayı başaramadı. Medvedev ismi ülkede yolsuzluk ve sosyal medya ‘meme’lerinden başka bir çağrışım uyandırmıyor.
Nitekim istifasından sonra Medvedev’e teşekkür eden Putin, bazen işler yolunda gitmedi ancak işler her zaman da yolunda gitmiyor benzeri bir açıklama yaptı.
2017 yılında Alexey Navalny’nin yolsuzluk karşıtı kuruluşu FBK, Medvedev’i yolsuzluk ve rüşvet yoluyla elde edilen paraları yakın çevresine bağlı kar gütmeyen kuruluşlara aktardığına dair suçlayan bir video yayınladı. Ülke çapında ses getiren video sonrası protestolar baş göstermişti.
Sık sık özçekim yapmaktan ayrıca adı çıkan Medvedev, Rusya genelinde popüler olmayan ve hatta sevilmeyen bir politikacı konumundaydı.
Kırım’da bir emeklilere yönelik sarf ettiği bir açıklama, sosyal medyada oldukça çok paylaşılan ve bir o kadar da tepki alan bir açıklama olarak Rus siyasi tarihinde yer etti.
Emeklilik ve emekli maaşları noktasında beklenti içerisinde olan topluluğa dönerek ‘‘para yok ama dayanın’’ sözü, 2017’deki protestolarda pankartlara yazılarak tepki gösterildi, protestocular bu cümleyi dillerinden düşürmediler.
Dolayısıyla, emeklilik yaşı ve emekli maaşı noktasında çıkan son kanunlar, yolsuzluk-rüşvet iddiaları ve Medvedev’in talihsiz açıklamaları Medvedev’in fişini çeken gelişmeler oldu.
Mevcut durumda gittikçe belirsizleşen Rus siyasetinin geleceği ise Putin’in ilerleyen dönemde atacağı adımlarla beraber yavaş yavaş şekillenecek.