100 Baz Puan Daha Faiz İndirimi Bekleniyor

TAKİP ET

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, 100 baz puan daha faiz indirimi beklediğini söyledi.

Bloomberg HT yayınında açıklamalarda bulunan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Merkez Bankası'nın baskı altında olduğunu belirterek "Sektörün normal şartlarda Kasım-Aralık ayında beklediği indirimi, baskıyı savabilmek için TCMB'nin önden yapabileceğini düşünmüştüm. TCMB Kasım ayında yapacağı indirimi öne çekmiş gibi görünüyor. Ama piyasalar açısından bir risk aldığını düşünüyor" dedi.

Yılın son ayında 100 baz puanlık bir faiz indirimi daha öngördüğünü belirten Aran, "Para politikasında belirsizliği tesis etmek kolay. Sanayicinin belirsizliğinin para politikası aracılığıyla giderilmesi pek kolay değil. O yüzden belirsizliğin 6-8 ay devam edeceği, zor bir dönemden geçtiğimizi düşünüyorum. Piyasa da öngörülebilirliği istiyor. Hepimiz aynı gemideyiz" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın faiz indiriminin mevduat faizlerinde etkisini kısa sürede gösterdiğini belirten Aran, "Bunun ticari kredilere yansıması hemen gerçekleşir. Bunun bireysel kredilere yansıması geç olacaktır. Bunun nedeni de makroihtiyati önlemlerle orada maliyetlerin artmasıdır. Bu zaten istenen bir şeydir. Öngörülebilirlikle birleşmeden faiz tek başına etkili bir unsur değildir. Krediyi alacak kişilerin ikna olması gerekir. Bu da 2-3 ay sürebilir. Rakamlara bakıldığında yatırımın katkısını görüyoruz. Şu an stokların eridiği ve üretimin arttığı bir dönemden geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yüksek Kur Bilinçli Bir Tercih

Döviz kurundaki oynaklığın üretimi iki yönden etkilediğini belirten Aran, "İhracat yapanlar kur arttığında ihracatlarını artırıyor. Üretim yapanlar ise ithalat pahalılaştığı için, içeride onun ikamesini yapabilir miyim diye düşünüyor. Ben yüksek kurun bu kapsamda bilinçli bir tercih olduğunu düşünüyorum. Kur düşsün istenmiyor. O nedenle kur artışının, enflasyon etkisini hariç tutuyorum tabii, üretimi teşvik etmek için kullanıldığını sanıyorum. Enflasyonla mücadeleyi sıkı para politikasıyla yapma konusunda başarılı olamıyoruz. Arz fazlasıyla enflasyonun tek hanelere düşmesi olası. Bankalar Birliği'nde Hazine Bakanımızla yaptığımız toplantıda üretimi ve ihracatı fonlama konusundaki beklentilerini dile getirmişti" dedi.

Kredi maliyetlerinin düşmesi için enflasyonun düşürülmesi gerektiğini belirten Aran, Türkiye'de para varlığının dolarize olduğunu ifade etti.

100 Baz Puan Daha Faiz İndirimi Bekleniyor