11,26'ya Kadar Düşen Dolar Kuru Yeniden 14 Liraya Çıktı

TAKİP ET

Dolar kuru 11,26 seviyesinden 14 lira seviyesine kadar kayıplarını telafi etti.

Dün akşam 19.15 sıralarında 18,30 seviyelerinden işlem gören dolar kuru Türk lirası karşısında 11,26 seviyesine kadar düştü.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dövize endeksli mevduat sistemine geçileceğini açıklamasının ardından düşüşe geçen dolar kuru, lira karşısında sadece bu sabah yüzde 15 değer kaybı yaşadı.

Bir saat içerisinde kayıplarının bir kısmını telafi eden dolar kuru 14,1214 lira seviyesine kadar yükseldi. Dolar kurundaki volatilite sürüyor.

Erdoğan'ın kararı Türk lirasında süratli bir güçlenmeye neden oldu. Peki AKP'li Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı dövize endeksli mevduat ne anlama geliyor ve Türk ekonomisine olası sonuçları neler olacak?

Prof. Dr. Refet Gürkaynak'tan Dövize Endeksli Mevduat Yorumu: Bu Hazineyi Batırır

Dövize endeksli mevduat kararını değerlendiren Bilkent Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Refet S. Gürkaynak, Adına faiz artışı denmeyerek epik faiz artışı yapıldı. MB %14 ile para vermeye devam edecekse bu da işe yaramaz. Temel iktisat ile kavgaya girip bütün ülkenin kafasını gözünü yardırdılar" dedi.

Gürkaynak söz konusu kararın olası sonuçlarına ilişkin ise "Biz eğer 'Bu iş patlar abi' deyip dövize hücum edersek ve döviz yukarı doğru uçar giderse, daha yeni oldu, gördük böyle olduğunu, o zaman bu hazineye inanılmaz bir yük bindirecek. Mevduat faizi de ki yüzde 20. Kur da ikiye katlandı yüzde 100. Aradaki yüzde 80'i kadar kaynağı hazine o mevduat sahibine aktarmak zorunda. Hazine bunu nereden çıkartacak? Bu hazineyi batırır" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Refet Gürkaynak'tan Dövize Endeksli Mevduat Yorumu: Bu Hazineyi Batırır

Memduh Bayraktaroğlu: Halk Mevduat Sahiplerine Çalışacak

Ekonomist Memduh Bayraktaroğlu ise "Diyelim ki yarın bankaya 10 bin lira para yatırdınız. O gün de dolar kuru 15 lira. Faizler düştü ya, banka da size yıllık yüzde 14 faiz veriyor. 10 bin liranız 11 bin 400 lira olacak bir yıl sonra. Eğer dolar o bir yıl içinde 15 lirada kalmışsa sorun yok! Ama 17, 18 lira olmuşsa devlet, banka değil devlet, yani millet, yani bankalarda mevduatı olmayanlar mevduat sahibine dolar artışı ile faizden elde edeceği gelir arasındaki farkı ödeyecek. 

Aynı köprüler gibi! Boğaz köprüleri gibi, alt üst geçit köprüler gibi, otobanlar gibi... Kime çalışacak sistem? Halk kime çalışacak, mevduat sahiplerine, yani para sahiplerine çalışacak..." yorumunu yaptı.

Dövize Endeksli Mevduat: Halk Mevduat Sahiplerine Çalışacak

dolar lira düştü recep Tayyip Erdoğan refet gürkaynak memduh bayraktaroğlu döviz