11 Büyükşehir Belediye Başkanından Ortak Akaryakıt Zammı Açıklaması

TAKİP ET

11 Büyükşehir Belediye Başkanı, akaryakıt zamlarına ilişkin ortak açıklama yaptı.

Cumhuriyet Halk Partili 11 Büyükşehir Belediye Başkanı, akaryakıt zamlarına ilişkin ortak açıklama yaptı.

Başkanlar sosyal medya hesaplarından yayımladıkları yazılı açıklamalarda Türkiye ekonomisinin günlük fiyat artışları nedeniyle istikrarsız bir sürece girdiği belirtilerek "Yeni koşullar vatandaşlarımızı olduğu gibi yerel yönetimlerimizi de ciddi zorluklarla karşı karşıya bırakmaktadır. Bir süre öncesine kadar dövizdeki hızlı yükseliş nedeniyle akaryakıt fiyatlarında hızlı yükselmeler olmuştur. Bu yükselişler devam etmekte olup, tarihte ilk kez ülkemizde art arda 7 gün boyunca akaryakıt fiyatları zamlanmıştır" denildi.

"70 Günde Yüzde 94 Artış"

Yalnızca yılbaşından bu yana 70 günde akaryakıt fiyatlarının yüzde 94 arttığı belirtilen açıklamada "Benzer artış, enerji fiyatları için de geçerlidir. Bu sıra dışı artışlar bir süre önce toplu taşımada gerçekleşen fiyat artışlarını artık kadük hale getirmiş hatta durumu öncekinden bile zorlaştırmıştır" ifadeleri kullanıldı.

"Zamlar Kaçınılmaz Hale Geldi, Vatandaşlarımıza Yansıtmak Durumunda Kalacağız"

Toplu taşıma hizmetlerinin maliyetlerinin belediyelerin kaldırabilecekleri seviyenin üzerine çıktığı belirtilen açıklamada "Ne yazık ki daha önce defalarca talep ettiğimiz, toplu taşımada kullanılan akaryakıttan en azından ÖTV alınmasın önerimiz de merkezi idare tarafından duymazdan gelinmiştir. Tüm bu süreçleri ele aldığımızda toplu taşıma ücretlerinde yakın zamanda çok ciddi artışlar olması kaçınılmaz hale gelmiştir. Üzülerek ifade ederiz ki, elimizde olmayan nedenlerle bu artışları vatandaşlarımıza yansıtmak durumunda kalacağız" ifadelerine yer verildi.

"Tatsızlıkların Önüne Geçmesi Çok Kolaydır"

Yasa gereği toplu taşımayı ücretsiz kullanan çok sayıda vatandaş bulunduğu belirtilen açıklamada "Vatandaşlarımızın sağlıklı hizmet alması adına, 2016 yılında yayınlanan yönetmelikle, belediyelerin şehir içi toplu taşıma yetkisi verdiği özel şahıslara ait araçlara ödenen 1.000 TL'lik destek ise aradan geçen yıllara rağmen artırılmamıştır. Bu durum, kimi zaman taşımacılarla, toplu ulaşımı ücretsiz kullanan vatandaşlarımızı karşı karşıya getirmektedir. Hükümetin, bu destek uygulamasında da fiyat artışına giderek, toplu taşımada yaşanan tatsızlıkların önüne geçmesi çok kolaydır" denildi.

ibb abb istanbul ankara büyükşehir belediyesi 11 büyükşehir belediye başkanı ortak açıklama akaryakıt zamları