20 Kurumdan 19'u Faizde Artış Bekliyor

TAKİP ET

Merkez Bankası'nın politika faizini 100 baz puan arttırması bekleniyor.

Merkez Bankası’nın (MB) önümüzdeki hafta Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında enflasyonda tahminlerin üzerinde artış olmasının ve Türk Lirası'nın Şubat'ın ortasından beri yüzde 10’a yakın değer kaybetmesinin ardından politika faizini 100 baz puan arttırması bekleniyor.

Reuters anketine katılan 20 kurumun 19’u politika faizinde artış bekliyor. Sadece bir ekonomist MB’nin politika faizini Mart'ta sabit tutmasını bekliyor. Tahminlerin medyan (ortanca) beklentisi politika faizinin yüzde 17’den yüzde 18’e yükseleceği yönünde. Artış tahminleri ise 100 ila 300 baz puan arasında değişiyor.

Naci Ağbal başkanlığındaki MB, geçen yılın Kasım ve Aralık'ında politika faizini toplam 675 baz puan arttırmıştı. Bu yılın ocak ve şubat ayı para politikası kurulu toplantısında ise faizi yüzde 17’de sabit tutarak enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürüleceğine dikkat çekmişti. Öte yandan gerekirse ‘ilave parasal sıkılaşma’ yapılacağını da belirtmişti.

Reuters anketinde 2021 sonu politika faizi için tahmin veren 16 katılımcının medyan beklentisi yüzde 14,75 seviyesinde. 2021 sonu için beklentiler yüzde 14-18 arasında.

MB enflasyon raporunda yıl sonu hedefini yüzde 9,4 olarak belirlemişti. Enflasyon Şubat'ta yüzde 15,61 ile beklentilerin üzerinde gelirken beklenti Nisan'a kadar yükselişin süreceği yönünde.

Reuters anketine ilk faiz indiriminin zamanlamasına yönelik tahmin veren toplam 18 katılımcıdan dokuzu üçüncü çeyrek, sekizi son çeyrek ve bir tanesi önümüzdeki yıl ilk indirimi bekliyor.

Aynı sayıda katılımcıyla Şubat'ta yapılan ankette ilk faiz indirimine ilişkin beklentiler yılın üçüncü çeyreğinde yoğunlaşmıştı. Bu ankette ise ilk faiz indirimi zamanlamasının bir miktar daha ötelendiği görüldü.

Merkez Bankası, faiz kararını 18 Mart'ta saat 14.00’te açıklayacak.

Merkez Bankası Faiz Faiz Artışı Faiz Artırımı Faiz Arttırımı Türk Lirası para politikası kurulu Naci Ağbal Enflasyon reuters faiz anketi