3. Toplantıda da Asgari Ücrette Anlaşma Sağlanamadı

TAKİP ET

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 3. toplantısından da asgari ücret konusunda uzlaşma çıkmadı.

İkinci toplantısını 7 Aralık'ta Türk-İş ev sahipliğinde gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 3. toplantısını bugün Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) ev sahipliğinde yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder toplantıya ilişkin "TİSK asgari geçim tutarını 3 bin 100, lira Türk-İş 3 bin 579 lira olarak öngörüyor" açıklamasını yaptı.

Komisyonun hesaplamasına göre asgari geçim tutarı hafif işte 2 bin 979 lira, ağır işte ise 3 bin 567 lira olarak kayıtlara geçti.

Taraflar 3 Konuda Mutabakata Vardı

İşveren Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Akansel Koç 3 bin 161 lira gibi bir tekliflerinin söz konusu olmadığını, orta yolun bulunacağını belirtti.

Bunun yanı sıra taraflar SGK işçi primlerinin 5 puan olarak revize edilerek yüzde 14'ün yüzde 9'a çekilmesi, birinci vergi diliminin yıllık brüt asgari ücret miktarına çekilmesi ve 5 yıldır verilen asgari ücret işveren desteğinin toplu iş sözleşmeli yerlerde yüzde 6, toplu iş sözleşmesi olmayan yerlerde yüzde 3 olarak verilmesi gibi konularda mutabık kaldı.

Türk-İş '3 Bin 900'ün Altına Düşmez' Dedi

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder toplantı sonrasında "Belli hesaplar yaptık, eski formüle göre asgari geçim tutarı 2 bin 979 lira ile 3 bin 567 lira arasında değişiyor. TİSK 3 bin 100 lira olarak daha uygun buluyor. Türk-İş 3 bin 900'ün altına düşmez dedi. Bu Hacettepe beslenme kalıplarına göre yaptığımız bir parametre. Asgari ücret bu komisyonun kararına göre belirlenecek. Bu toplantıda özellikle çalışanlarla ilgili işçi ve işveren taraflarının bazı konularda mutabık bazı konularda farklı görüşleri oldu" dedi.
  Komisyonun üçüncü toplantısında da uzlaşıya varılamazken 2022 yılı asgari ücretinin belirlenmesi dördüncü toplantıya kaldı.

TİSK'ten '3 Bin 100 TL' İddiasına Yalanlama Geldi

Nurcan Önder'in açıklamasında yer verdiği "TİSK 3 bin 100 lira olarak daha uygun buluyor" iddiası TİSK yönetiminden yapılan açıklama ile yalanlandı.

TİSK 3 Bin 100 TL Asgari Ücret Teklif Ettikleri İddiasını Yalanladı

asgari ücret tespit komisyonu 3. toplantı toplantıda da belirlenemedi tisk türk-iş çalışma genel müdürü nurcan önder sekreteri akansel koç ergun atalay nazmi ırgat