48 Yıl Önce Bugün Kıbrıs'a Gökten Türk Yağdı

TAKİP ET

Kahraman Türk ordusu 48 yıl önce bugün Kıbrıs Türklüğünü kurtarmak için harekete geçti.

Kıbrıs'ta Türk varlığına son vermek ve adayı Yunanistan'a ilhak etmek isteyen Rumların hayallerini yıkan, kahraman Türk ordusunun namlusu oldu.

1959 yılında Zürih ve Londra Antlaşmalarıyla kurulan bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türklerin ve Rumların ortak devleti olması planlanıyordu. Fakat Rumların maksimalist fantezileri, sonunda adadaki Türklüğü tam anlamıyla yok etmeyi planlayan "Akritas" planına dönüştü. Türklerin, Rumların adayı tamamen tek başlarına yönetmeyi istedikleri ve kendilerini yok sayan planları reddetmesinin ardından adadaki gerilim giderek yükseldi ve Kıbrıs, 21 Aralık 1963'te yaşanan 2 Türk'ün katledildiği Kanlı Noel gibi olaylara tanık olmaya başladı. Rumların Türklere yönelik saldırılarının giderek artarken 15 Temmuz 1974 günü adada darbe yapıldı ve Nikos Sampson darbeyle kurulan hükümetin sözde devlet başkanı olarak ilan edildi. 

1960 sonrası Rauf Denktaş liderliğindeki Türk Mukavemet Teşkilatı, Kıbrıs Türklüğünü korumak için canlarını hiçe sayan vatanperverlerden oluşan Kıbrıs Kuvayı Milliyesi olarak faaliyetlerini sürdürdü. Fakat 15 Temmuz 1974 günü Kıbrıs'ta yapılan darbenin ardından adada zaten mütemadiyen silahlı saldırılarla yüz yüze olan Türklerin tam bir katliama uğraması tehlikesi, Ankara'yı harekete geçirdi. 

Türk Ordusu Harekete Geçti

Yunanistan'ın haddini aşması ihtimaline binaen 2. ve 5. Kolordu birlikleri Yunan sınırına ilerlerken Ege Ordusu'na da sefer görev yerini alması talimatı verildi ve Ege'de donanma savaş pozisyonu aldı. 

(Mehmetçik Kıbrıs Barış Harekâtı öncesinde Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan ile zafer için dua ederken)
  20 Temmuz 1974'te güneş doğarken Türk ordusu adaya denizden çıkarma ve havadan indirme yapmaya başladı. Adaya gökten Türk yağan o gün, Kıbrıs Türklerinin bayram günü idi. 24 Temmuz'a gelindiğinde 9 gün önce Kıbrıs'ta darbe yapan cuntacılar görevlerini bıraktıklarını duyurdu ve sürgündeki Konstantin Karamanlis çağrılarak hükümet kuruldu. Buna karşın Muratağa, Atlılar ve Taşkent gibi yerlerde Rumların Türk halkını kuşatma altına alması nedeniyle Türk ordusu yeniden taarruza geçti ve adanın yüzde 38'i ele geçirildi. 398 askerimizin şehit ve 1200 askerimizin gazi olduğu harekatla Kıbrıs Türklüğü soykırıma uğramaktan kurtarıldı.

Rumların Katliamları

Muratağa, Sandallar ve Atlılar'da katliam yapan Rumlar, aralarında 16 günlük bebeklerin ve 95 yaşında kocamışların da bulunduğu 126 Türk'ü vahşice öldürdü. Atlılar'da kadınlara ve kız çocuklarına tecavüz eden Rumlar, Taşkent'te 9 yaşından büyük çocukların da aralarında bulunduğu 89 Türk'ü katletti. Aylar boyu süren katliamlar, Türk ordusunun adanın kuzeyinde Türk hakimiyetini sağlamasıyla nihayet buldu.

Kıbrıs Türklüğünün lideri Rauf Raif Denktaş, Barış Harekatı'nın ardından Kıbrıs Türklerinin Devlet Başkanı oldu. 20 Temmuz 1974 günü Denktaş liderliğindeki TMT, 17 bin 151 mücahidiyle Kıbrıs Türklüğünün nefsi müdafaa gayretinin temsilcisi konumuna gelmişti.

Kıbrıs'ta on yıldan uzun bir süre boyunca Rumların hadsiz taleplerine ve Türklere yönelik ırkçı saldırılarına gereğinden çok daha fazla tahammül eden Türkiye, soydaşlarını tarihi bir harekat ile kurtardı. Bununla birlikte aradan geçen neredeyse yarım asırlık sürede Yunanlılar, yaşadıkları mağlubiyetten hiçbir ibret almaksızın yine aynı maksimalist tavırlarını koruyorlar.  Kıbrıs Türklüğünü yaşatmak için canlarını hiçe sayan şehitlerimizi ve Rumlar tarafından vahşice katledilen soydaşlarımızı rahmetle anıyoruz.

Milli Savunma Bakanlığı'nın Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıl dönümü vesilesiyle yayımladığı video:

 

kıbrıs 48 yıl önce bugün kktc kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti rauf denktaş tmt türk mukavemet teşkilatı türk ordusu kıbrıs barış harekatı