50 Binden Fazla Fabrika Üretimi Durdurdu: Zararın Büyüklüğü On Milyarlarca Dolar

TAKİP ET

BOTAŞ'ın doğal gaz kesintisi nedeniyle Türk sanayisinin kalbi durdu.

İran'ın Türkiye'ye gaz arzını durdurmasının ardından BOTAŞ sanayicilere gönderdiği gizli belgeyle doğal gaz arzının yüzde 40'ının kesileceğini bildirmişti. 

Gizli Belge Paylaşıldı: Sanayicilere Verilen Gazın Yüzde 40'ı Kesilecek


Son olarak enerji krizi nedeniyle sanayicilere 24 Ocak itibarıyla 3-4 gün boyunca enerji kesintileri yaşanacağı bildirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kaynakları göre haftanın ilk üç günü tam gün kesinti yapılacağı ve krizin "inşallah" uzamayacağını ifade etti.

Birgün'den Ozan Gündoğdu, doğal gaz kesintisi nedeniyle 320 Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 50 bini aşkın fabrikada üretimin durduğunu bildirdi.

Enerji krizinin en erken perşembe günü çözülebilmesinin beklendiğini belirten Gündoğdu, kriz nedeniyle yaşanan kayıpların on milyarlarca dolar olduğunu ifade etti. Gündoğdu Twitter paylaşımında "320 Organize Sanayi Bölgesi'nde, 50 binin üzerinde fabrikada üretim yok. Nedeni ise fabrikaları çalıştıracak enerjinin olmaması. Kriz perşembeye kadar devam edecek. Zararın büyüklüğünün on milyonlarca dolar olması bekleniyor. Daha önce eşi görülmemiş bir enerji krizi... " ifadelerini kullandı.

Gündoğdu bir sonraki paylaşımında "milyonlarca" ifadesini "milyarlarca" olarak düzeltti.

Ayrıca Gündoğdu, enerji kesintisinin haftanın ilk üç günü tam gün kesinti olarak uygulanacağını ve Bakanlık kaynaklarının enerji krizine ilişkin "İnşallah uzamaz" dediğini aktardı.

Saatlik Elektrik Kesintileri Ufukta Gözüktü

Bloomberg HT'nin haberine göre gaz krizinin çözümü için İran'a giden Türk heyetinin görüşmeler halinde olduğu ve gaz akışının tekrar sağlanamaması ve tedarik krizinin 10 günden fazla sürmesi halinde Türkiye'de daha önce uygulanan saatlik elektrik kesintilerinin yeniden gündeme gelebileceği belirtiliyor.

sanayici elektrik kesintisi doğal gaz üretimi durdurdu 50 biin 50 bin fabrika saatlik