50 Kuruşun Maliyeti 1,47 Liraya Çıktı

TAKİP ET

Türk lirasındaki değer kaybının ardından Rus diktatörü Putin'in işgal sevdası, bozuk paraların değerini madeni değerinin çok altına indirdi.

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre Rus diktatörü Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgale kalkışmasının ardından nikel, alüminyum ve bakır gibi metallerin tedarikinde sorun yaşanmaya başladı.

Yaptırımlarla birlikte yaşanan ciddi fiyat artışları birçok sektör gibi madeni paraları da etkiledi ve madeni paraların madeni değeri finansal değerini katladı.

Madeni paraların değeri yüzde 100'ün üzerinde arttı ve 50 kuruşun maliyeti 1 lira 47 kuruşa, 1 liranın maliyeti ise 1 lira 78 kuruşa yükseldi. 

Darphane Genel Müdürlüğüne para maliyetine ilişkin sorularını yönelttiğini belirten CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, sorularının "ticari sır" bahanesiyle cevapsız bırakıldığını söyledi.

"Ekonomi Böyle Giderse Paraların Değerini Çok Hesaplarız"

"Maliyetler bu değerlerin daha altında olsaydı Merkez Bankası çıkıp bu hesaplamayı yalanlardı. Yalanlamadığına göre bu iş ticari sır olarak üzeri örtüldüğüne göre bence maliyetler burada hesapladıklarımızın çok daha üzerinde olduğu anlaşılıyor" diyen Yalım, "Benim korktuğum başka bir konu daha var; bu paralar basılıp, piyasaya sürülüyormuş gibi gösterilip tekrar Merkez Bankasın arka kapısından hurda fiyatına sokuluyor olmasın. Ekonomimiz böyle giderse bizler daha çok bu paraların değerini hesaplarız" ifadelerini kullandı.

ekonomi madeni para 1 lira 50 25 kuruş 1 47 lira