AB ile Çin Uzun Dönemli Yatırım Anlaşmasına Hazırlanıyor

TAKİP ET

Çin ile Avrupa Birliği, görüşmeleri 2014 yılında bu yana süren uzun dönemli yatırım anlaşmasının imzalanmasına hazırlanıyor.

Avrupa Birliği yetkilileri, Çin ve Avrupa Birliği (AB) şirketlerinin Çin piyasalarına erişimini kolay hale getirecek, rekabet koşullarını iyileştirecek ve Çin'deki AB yatırımlarını koruyacak bir yatırım anlaşması konusunda bu hafta anlaşabileceklerini ifade etti.

Yatırım anlaşmasına ilişkin görüşmeler 2014 senesinde başladı fakat AB'nin açıklamalarına göre Çin'in dünyanın ikinci büyük ekonomisini açma sözüne rağmen AB yatırımları üzerindeki sınırlamaları kaldırma taahhütlerini yerine getirince bir anlaşmaya varılamadı. Ancak yetkililer ABD ve Çin arasındaki ticaret ilişkilerine dair gerilimin Çin'in tutumunun değiştirmesine nede olmuş olabilleceğini ve Pekin ile Brüksel arasında bir anlaşma imzalanmasını sağlayabileceğini ifade ediyor.

Görüşmeler hakkında, "Görüşmeler sonuçlanmak üzere. İyi görünüyor. Çözülmesi gereken yalnızca bazı küçük detaylar var" diyen AB yetkilisi "Böyle devam ederse, AB ve Çin arasında Çarşamba günü siyasi bir anlaşmaya varılacak" şeklinde konuştu. Görüşmelere yakın diğer yetkililer, anlaşma kapsamında Çin'in imalat sektörünün yanı sıra inşaat, pazarlama, hava ulaşımı, denizcilik hizmetleri, telekom ve bir dereceye kadar bulut bilişim faaliyetlerini AB şirketlerine açacağını belirtti.

Üst düzey bir AB yetkilisi, "Piyasaya çok daha iyi bir erişim elde edeceğiz ve Çin'de yatırımlarımız korunacak. Daha iyi piyasa erişimi yıllardır üzerine çalıştığımız bir şey ve Çinliler bize doğru çok büyük bir adım attılar" dedi.

Anlaşmaya varılan planlamaya göre yatırımların korunmasına dair görüşmelerin yine de gelecek yıl devam etmesi ve muhtemelen daha ileride sonuçlanması öngörülüyor.

ab çin yatırım şirket avrupa birliği pekin brüksel uzun dönemli yatırım anlaşması ekonomi ticaret savaşı abd