'AB, Türkiye'den Moskova ile Ticaret Cirosunun Büyümesine İlişkin Açıklama İstedi'

TAKİP ET

Financial Times (FT), Rusya ile Türkiye arasındaki karşılıklı ticaretin artmasından endişe duyan bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, Ankara'dan açıklama talep ettiğini yazdı.

Financial Times'ta yer alan makalede, işgalci Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret cirosunun büyümesinin Avrupa Birliği'ndeki kimi ülkelerde öfkeyle karşılandığı belirtildi.

İsmi açıklanmayan bir AB yetkilisi, gazeteye verdiği demeçte, "Bu sağlıklı değil, AB tarafından pek hoş karşılanmıyor ve öfkeye sebep oluyor" dedi.

Yol Haber'in aktardığına göre ise Türk Ticaret Bakanlığı’ndan bir yetkili gazeteye yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, Rusya ile ticaret hacimlerinde ‘dikkate değer bir değişiklik’ olmadığını belirtti.

Türk tarafının istatistiklerini baz alan gazeteye göre Türkiye’nin bu yılın Mayıs ve Temmuz ayları arasında Rusya’ya ihracatı 2021 yılının aynı döneminden 642 milyon dolar daha fazla olarak 2.04 milyar dolar hacmine ulaştı. 

Temmuz ayında ise Rusya’nın ihracat hacmi bir önceki yıla göre yüzde 75 artarak 730 milyon dolara ulaştı.

Diğer yandan FT, AB'nin, eli kanlı Rus diktatörü Vladimir Putin ile etkili bir şekilde müzakere yürütmesi sonrasında AKP'li Cumhurbşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘değerini anladığı’ değerlendirmesinde bulundu.

Gazeteye konuşan başka bir AB yetkilisi, "Türkiye’ye AB’deki herkesin şu veya bu nedenle ihtiyacı var. AB’nin Erdoğan’ın kabiliyetini aklında tutması gerek, ona yalnızca kurallara uyması gerektiğini söyleyemiz." ifadelerini kullandı.

ab türkiye moskova ticaret hacmi türkiye rusya avrupa birliği financial times