ABD ÇKP'nin Doğu Türkistan Politikasını 'Soykırım' Olarak Tanımlamaya Hazırlanıyor

TAKİP ET

ABD, Çin'in Doğu Türkistan'daki sistematik soykırım politikasını durdurmak için baskıyı artırmanın yollarını arıyor. İhtimaller arasında ÇKP zulmünü resmen 'soykırım' olarak tanımlama fikri ön plana çıkıyor.

İşgalci Çin Halk Cumhuriyeti, 21. yüzyılda insanlık için bir utanç vesikası haline gelen Doğu Türkistan'daki sistematik soykırıma devam ediyor. Bölge Türklüğünü 'asimilasyon' ve 'entegrasyon' politikaları adı altında yok etme çabasının en önemli aracı olan toplama kamplarındaki Türklerin sayısı her geçen gün artıyor.

Çin'in işgal altındaki bölgede uyguladığı politikalara karşı tavrın bayraktarlığını yapan ABD, baskıyı artırmak için yeni yollar arıyor. RFA'da yer alan habere göre ABD'li yetkililer ÇKP'nin başta Uygurlar olmak üzere zulüm altındaki Kazak, Kırgız vs. Türklüğüne karşı muamelesini resmen 'soykırım' olarak adlandırmayı tartıştıklarını söyledi.

Trump'ın Başkanlığında çok kez ticari kuruluşlara ve bölgedeki sözde yetkililere yaptırım uygulama kararları alınmıştı. Haberde ulaşılan bir başka yetkilinin ise iddiaları yalanlamadığı ve "İnsan hakları ihlallerine son vermek için çok çalışıyoruz ve sürekli olarak çeşitli önlemleri değerlendiriyoruz. Potansiyel eylemler hakkında yorum yapmıyoruz" ifadelerini kullandığı kaydedildi.

Politico'da yayımlanan 25 Ağustos tarihli bir raporda ise Dışişleri Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Konseyi ve İç Güvenlik Bakanlığı'nın "soykırım" ifadesini kullanmayı değerlendirdiği, alternatif olarak da "insanlığa karşı suçlar" veya "etnik temizlik" ifadelerinin kullanılabileceği bilgisi yer alıyor.

USCIRF (Birleşik Devletler Uluslararası Dinî Özgürlükler Komisyonu) Üyesi Nury Turkel de konuya dair "ABD hükumetinin soykırımı resmi olarak tanıması, zulmü sona erdirmeye yardımcı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Üstelik söz konusu ihtimalin üzerinde sadece Trump yönetimi durmuyor. Joe Biden'ın kampanyasını yöneten Andrew Bates de Çin'in uyguladığı anlatılamaz baskı ve soykırımın karşısında en güçlü duran ismin Biden olduğunu belirtti.

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, ABD'nin yaşananları soykırım olarak tanıma kararı alırsa bunun diğer ülkeleri de cesaretlendireceğini ve hesap sormaya teşvik edeceğini kaydetti.

ABD, Soğuk Savaş'tan bu yana 1993 yılında Bosna'da, 1994 yılında Ruanda'da, 1995 yılında Irak'ta, 2004 yılında Darfur'da ve 2016-2017 yıllarında IŞİD kontrolündeki bölgede yaşananları soykırım olarak tanıdı.

Soykırım Doğu Türkistan Çin Halk Cumhuriyeti ÇKP Çin Komünist Partisi Joe Biden Donald Trump ABD Dolkun İsa Nury Turkel Andrew Bates