ABD'de Uygur Emeğini Sömüren Şirketleri İfşa Edecek Yasa Tanıtıldı

TAKİP ET

Amerika'da Uygurların zorla çalıştırması kaynaklı ithalatı engellemeye yönelik iki partili mevzuat tanıtıldı.

ABD Temsilcileri Jennifer Wexton ve Carlos A. Giménez, halka açık şirketlerin ürünlerinin soykırımcı Çin’in Doğu Türkistan’daki Uygur zorla çalıştırma ile olan bağlantıları hakkındaki tüm bilgileri gözden geçirmelerini ve açıklamalarını gerektiren iki aşamalı Uygur Zorla Çalıştırma İfşa Yasası'nın tanıtımına öncülük ediyor. Şu anda Doğu Türkistan’da 100 binden fazla Uygur ve diğer etnik azınlığın zorla çalıştırıldığı tahmin ediliyor ve bu durum giyimden teknoloji ürünlerine kadar çeşitli malların küresel tedarik zincirlerini etkiliyor.

Kongre Üyesi Jennifer Wexton, yaptığı açıklamada "Zorla çalıştırılarak üretilen ürünlerin Amerikan mağaza raflarında yeri yoktur. Amerikan halkı, giydikleri kıyafetlerin ya da her gün kullandıkları teknolojinin zorla çalıştırılarak üretilip üretilmediğini bilmeyi hak ediyor. Bunun gerçekleşmesi için, Çin hükümetinin on binlerce Uygur ve diğer etnik azınlıkların gözaltına alınmasını içeren üretken zorla çalıştırma planından elde edilen malların daha fazla incelenmesine ihtiyacımız var. Uygur Zorla Çalıştırma İfşa Yasası, Kongre'nin Çin hükümetinin Uygurları sömürmesine karşı durmak ve bu insan hakları vahşetini engellemek için kaydettiği iki aşamalı büyük ilerlemenin üzerine inşa etmek için gerekli sonraki adımları atıyor." dedi.

Kongre Üyesi Carlos A. Giménez, "Pekin'deki katil komünist rejim, zorla çalıştırma ve Doğu Türkistan'ın Uygur halkına karşı devam eden soykırımdan kâr elde etmeye devam ediyor. İki partili Uygur Zorla Çalıştırma İfşa Yasamız, Komünist Çin'de zorla ve sömürücü işgücü kullanılarak üretilen ürünlerin bu şekilde etiketlenmesini sağlayarak Amerika'nın özgürlük, demokrasi ve İnsan Haklarına olan bağlılığını kodlayan önemli bir mevzuat parçasıdır. Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Komünist Partisi arasındaki Stratejik Rekabet Seçilmiş Komitesi Üyesi olarak, Amerika'yı ÇKP'nin aldatıcı, barbarca taktiklerinden korumak için koridor boyunca çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum." dedi.

Uygur Zorla Çalıştırma İfşa Yasası, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nu, halka açık şirketlerin Doğu Türkistan kaynaklı tüm ithal malların ticari faaliyeti, brüt geliri, net kârı ve bu malların gelecekteki ithalat planlarının yanı sıra zorunlu çalışma kamplarında üretilip üretilmediğine dair bilgiler de dâhil olmak üzere yıllık raporlarını yayınlamalarını gerektiren kurallar oluşturmaya yönlendirecek. Mevzuat, tedarik zincirlerinde Doğu Türkistan'dan gelen ürünlerin yer aldığı tüm ithal malların incelenmesini yoğunlaştırarak, geçen yıl Haziran ayında yürürlüğe giren Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası (UFLPA) üzerine inşa edilecek.

Zorla çalıştırılarak üretilen mal ve malzemelerin ithalatı ABD'de 1930'dan beri yasadışı, ancak Doğu Türkistan'daki şeffaflık eksikliği tedarik zincirlerinin denetlenmesini neredeyse imkansız hale getirdi. Bazı uluslararası denetim kuruluşları, denetim standartlarını yerine getirmenin zorluğu nedeniyle bölgedeki tüm faaliyetlerini tamamen durdurdu.

Uygur Hareketi İcra Direktörü Ruşen Abbas, "Uygur Zorla Çalıştırma İfşa Yasası'nın yeniden yürürlüğe girmesi, Çin'den ithal edilen malların aile üyelerimizin zorla çalıştırılmasıyla üretilmiş olabileceğinin farkında olan ben de dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Uygurlar için büyük önem taşımaktadır. Şirketleri sorumlu tutarak ve tedarik zincirlerinde şeffaflığı sağlayarak, bu yasa tasarısı, Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası'nın etkili bir şekilde uygulanmasını sağlarken, suç işleyen aktörlerin tespit edilmesinde ve ele alınmasında çok önemli bir rol oynayacaktır. Tasarıda beklenen şeffaflık düzeyi, Uygur zorla çalıştırmayı tedarik zincirlerimizden sonsuza kadar sürdürülebilir bir şekilde ortadan kaldırmak için tüketicilerin, yatırımcıların ve ortakların ihtiyaç duyduğu şeydir." dedi.

Ruşen Abbas, "Dünyanın en kârlı şirketleri Uygurların zorla çalıştırılmasından faydalanıp faydalanmadıklarını gizleyememelidir; bu kadar basit. Amaç, bu şirket devleriyle bağlantılı küresel tedarik zincirlerinde zorla çalıştırmayı ortaya çıkarmak ve ortadan kaldırmaksa, bu mevzuat tam da bunun yapılmasına yardımcı olacaktır" dedi.
 

uygur türkleri amerika çin fabrikalarda zorla çalıştırılan uygur işçiler uygur uygur soykırımı soykırım doğu türkistan