ABD'den Türkiye Merkezli 5 Şirkete 'Ambargo' Yaptırımı

TAKİP ET

ABD Hazine Bakanlığı, İşgalci Rusya'ya yönelik yaptırımları delme gerekçesiyle Türkiye merkezli 5 şirkete yaptırım kararı aldı. Yaptırımların, 'uyarı ateşi' niteliğinde olduğu belirtildi.

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’ya yönelik yaptırımlara uymadıkları gerekçesiyle 20’den fazla ülkede 120’den fazla şahıs ve şirkete yaptırım kararı aldı. Listede, Türkiye merkezli 5 şirket bulunuyor.

Cumhuriyet'in aktardığına göre, Washington yönetiminden Reuters’a konuşan bir yetkili, yaptırımlar ile İşgalci Rusya’yla bağlantılı olan Türkiye merkezli kuruluşlar ve denizcilik ile ticaret sektörlerindeki kişilerin hedef alındığını söyledi. Söz konusu isim, yaptırımları Türkiye’ye yönelik bir ‘uyarı ateşi’ olarak niteledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Washington, Rusya’yı ve Ukrayna’daki savaşı destekleyenlere karşı aksiyon almaya devam edecek” dedi.

Azu International

Yaptırım listesine eklenen Türkiye merkezli şirketlerden Azu International Bilgi Teknolojileri ve Dış Ticaret Limited Şirketi’nin, yaptırımlara tabi tutulan bilgisayar çiplerini Rusya’ya sattığı iddia edildi. Reuters’in aralık ayında yayımladığı bir haberde, Azu’nun ABD dahil başka ülkelerde üretilen en az 20 milyon dolar değerinde parçaları Rusya’ya ihraç ettiği öne sürülmüştü.

Dexias International

Diğer bir şirket olan Dexias International Products and Trade Limited Company’nin ise, yaptırımlara tabi tutulan bir Rus şirketi için aracılık yaptığı açıklandı. Dexias’ın Batılı şirketlerle iletişime geçerek ABD menşeili elektronik ürünler almaya çalıştığı belirtildi4. Dexias’ın bir diğer birimi ve genel direktörü de yine yaptırım listesine alınanlar arasında yer aldı.

Artvin Maritime and Trade Limited Company

Yaptırım listesindeki diğer Türkiye merkezli şirketler ise Artvin Maritime and Trade Limited Company, Salda Management Maritime and Trade Limited Company ve Smart Trading Transportation Industry and Trade Limited Company olarak açıklandı.

 

ABD Hazine Bakanlığı yaptırım rusya ambargo