ABD Kongresi'nde Soykırımı Durdurmak Üzere Çalışacak 'Uygur Grubu' Oluşturuldu

TAKİP ET

Uygur Hareketi'nin öncülüğü ile birlikte ABD Kongresi'nde ÇKP'nin Doğu Türkistan'da işlediği insan hakları ihlallerinin üzerine eğilecek bir "Uygur Grubu" oluşturulduğu belirtildi.

Çin Komünist Partisi’nin Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur, Kazak, Kırgız ve diğer Türk topluluklara yönelik uyguladığı soykırım politikalarına karşı Uygur Hareketi'nin başlattığı girişimle ABD Kongresi’nde Tom Suouzzi ve Chris Smith gibi parlamenterler tarafından oluşturulan "Uygur Grubu" Doğu Türkistanlıların ÇKP tarafından uğratıldığı soykırımı önleyecek politikalar oluşturacak.

Uygur Grubu’nun kurucularından Kongre Üyesi Tom Souzzi, "En basit hali ile söylemek gerekirse, Çin Komünist Partisi tarafından 21. yüz yılda gerçekleştirilen planlı programlı bir insan hakları ihlali söz konusu" dedi.

Yine grubun kurucusu Kongre Üyesi Chris Smith ise "Çin Komünist Partisi Uygurlar, Kazaklar ve çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu halklara yönelik olarak soykırım ve kitlesel tutuklamalar gibi korkunç suçlar işliyor. Xi Jinping insanlara işkence ederken ve bütün bir halkı yok etmeye çalışırken ABD'nin sessiz kalması imkansız. Uygur Grubu, ezilenlerle birlikte Komünist Çin hükümetinin Doğu Türkistan’da gerçekleştirdiği acımasız insan hakları ihlallerine dikkat çekecek ve dünya tarihinin gördüğü en feci insan hakları trajedilerinden birini sona erdirmek için çabalayacak” ifadelerini kullandı.

Hep Birlikte Bu Soykırımın Sona Erdiğini ve Sorumluların Adalet Önüne Çıktığını Göreceğiz

Konuya ilişkin açıklama yapan Uygur Hareketi’nin kurucusu ve İcra Direktörü Ruşen Abbas ise "Her gün Doğu Türkistan’dan gelen korkunç haberlerle karşı karşıyayız. Bu vahşet ve soykırıma aynı boyutta tepki göstermek gerekiyor. Bu grubun kurulması ile Amerika’da Uygur davasına destek verenlerle daha örgütlü hareket edecek, insanların konuşmaya bile cesaret edemediği suçları durdurmaya yönelik somut politikalar geliştirmenin yoluna sahip olacağız. Hep birlikte mücadele ederek bu soykırımın sona erdiğini ve sorumluların adalet önüne çıkarıldığını göreceğiz” dedi.

ABD, Hollanda, İngiltere, Kanada, Litvanya gibi birçok ülke Çin'in Doğu Türkistan'da işlediği soykırım suçunu resmen tanıyor. Çin ise soykırım suçunu teşkil eden birçok suçu içeren bu insan hakları ihlallerini "terörizm ve radikalizmle mücadele" şeklinde dünyaya pazarlamaya çalışıyor.

Doğu Türkistan'da kurduğu birçok toplama kampında insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ila 3 milyon arasında Uygur Türkünü hukuksuz olarak gözaltında tutan Çin Komünist Partisi yönetimi, bu Uygurlara sistematik olarak baskı, işkence, tecavüz, çok düşük ücretlere ya da bedavaya çalıştırma, tedavi hakkından mahrum etme ve insani ölçüde beslenmesine engel olma gibi birçok şekilde zulmederek insan haklarını ihlal ediyor.

ABD Kongresi'nde 'Uygur Grubu' Oluşturuldu ABD Kongresi'nde Soykırımı Engelleyecek Politikalar Üretmek Amacıyla 'Uygur Grubu' Oluşturuldu