ABD'nin Enflasyon Ateşi Türkiye'yi Yakacak

TAKİP ET

Güldem Atabay, ABD'de süratle yükselen enflasyonun yaratacağı etkileri değerlendirdi.

Salgınla birlikte dünyada tedarik zincirinin bozulduğunu ve Çin'den gelen hammaddenin üretim sürecine doğru zamanda doğru fiyatla girememesi nedeniyle ABD'de ciddi bir enflasyon artışı doğduğunu belirten Güldem Atabay, "İstihdam piyasası çok hızlı toparlandı. İşsizlik yüzde 3,9'lara kadar gerilemiş durumda" dedi.

Mesele Ekonomi isimli YouTube kanalında yaptığı değerlendirmede "Dolayısıyla çok hızlı toparlanan ve enflasyon yaratan ısınmış bir ekonomi var" diyen Atabay, "FED'in de buna hızlı bir şekilde müdahale etmekten başka çıkar yolu kalmamış gözüküyor. Çünkü enflasyon detaylarına bakarsak sadece birkaç sektör değil artık genele yayılmış bir enflasyonla karşı karşıyayız" diye konuştu.

FED'in enflasyona karşı alacağı tedbirlerin ne kadar sert olacağına ilişkin soruya "Faiz artışları konuşulmaya başlanmışken 1, 2 derken FED 3 faiz artışı planladığını ilan etti. Ancak aradan geçen bir aylık süre içinde piyasa 4. faiz artışını fiyatlamaya başladı. Dolayısıyla 5.'si bile olsa şaşırtmayacak bir faiz artışı bekleniyor" yanıtını verdi.

1, 1,5 Trilyon Dolarlık Likidite Çekilecek

"Tüm bunların piyasalar üzerinde, varlık fiyatları üzerinde bir deprem etkisi yaratmaması çok kolay değil. Ama herhalde hareketin daha ciddileştiği, bilanço küçültme hareketlerinin bu eklendiği yılın ikinci yarısı üçüncü çeyreğinde daha sert etkiler yaratmaya başlandığını göreceğiz gibi" diyen Atabay, "Aynı zamanda dünya ekonomisinde büyüme hızı yavaşlayacak. Likidite daralması Temmuz ayında başlarsa herhalde 1, 1,5 trilyon dolar gibi bir rakam çok hızla çekilmek istenecek. Biz de bunun ağır etkilerini 2022'nin ikinci yarısı  ve 2023'te göreceğiz piyasalarda. Tabi TL de bundan kaçamayacak" ifadelerini kullandı.

Ocak Ayı Enflasyonu Yüzde 10 Olacak

Merkez Bankasının 20 Ocak'taki PPK toplantısında büyük ihtimalle 100-150 baz puan faiz indirimi yapacağını belirten Atabay, "Ocak ayı enflasyonu benim hesaplarıma göre yüzde 9-10 civarı bir yerde gelecek. Bu da yıllık enflasyonu yüzde 40'ın üzerine çıkaracak" dedi.

"Biz faiz indirirken FED faiz artırırken, Temmuz ayında bilanço sıkılaştırması başlayacağı imaları başlamışken tabii ki TL baskı altında kalacak" diyen Atabay, "Gördüğü yere geri döner. 14'e takılmadığını, tekrar değer kaybetme sürecinin ilerlediğini ilk 6 ayda göreceğiz" diye konuştu.

güldem atabay mesele ekonomi faiz dolar ekonomi