ABD'de Uygur Soykırımına Karşı Türk Cumhuriyetleriyle Birlikte Çalışma Çağrısı

TAKİP ET

14 ABD Temsilciler Meclisi Üyesi, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Blinken'i Uygur soykırımına karşı Türk cumhuriyetleriyle birlikte çalışmaya çağırdı.

14 ABD Temsilciler Meclisi Üyesi, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Blinken'a Uygur soykırımına karşı Türk cumhuriyetleriyle birlikte çalışılması için çağrı yaptı. 

14 Kongre üyesinin imzaladığı mektupta Çin hükümetinin Uygur, Kırgız, Kazak ve diğer Türklere yönelik yarattığı "Orwellian" rejime karşı Kazakistan, Kırgizistan, Özbekistan ve Tacikistan gibi Türkistan'da kurulu cumhuriyetlerle iş birliği yapılması çağrısı yapıldı.

Doğu Türkistan'da toplama kamplarına atılan Uygur ve diğer Türk grupların tutuldukları korkunç koşulların ve kamplardaki darp, şiddet, cinsel istismar, elektrik verme ve diğer birçok işkencelerin hatırlatıldığı mektupta Ulusal Güvenlik Danışmanı Anthony Blinken'dan Tacik, Kazak, Kırgız ve Özbek hükümetlerine şu çağrıları yapması talep edildi:

    "Sincan'dan zulümden kaçan tüm kişilerin gecikme veya kısıtlama olmaksızın ülkelerine girmelerine ve herhangi bir sınır dışı etme emrine itiraz edebilmesine izin verin.

    Sincan'dan gelen mülteciler ve sığınmacılar da dahil olmak üzere tüm kişilere geri göndermemeyi ilke olarak kabul edin ve uygulayın.

    İkili, çok taraflı ve bölgesel platformlarda Çin hükümetinin insan hakları ihlallerine karşı ve Doğu Türkistan'da bağımsız insan hakları müfettişlerinin Sincan'a sınırsız erişimini desteklemek için etnik azınlıklara karşı ayrımcılık ve zulüm sisteminin ortadan kaldırılması için duruş sergileyin.

    Çin makamlarından gelen iade talepleri de dahil olmak üzere, Çin'e zorla iade edilen kişiler hakkındaki bilgileri ve geri gönderilme gerekçelerini açıklayın."

 Mektupta ayrıca Blinken'ın bu talepleri yerine getirmeleri için Türk ülkeleri ve Tacikistan'la çalışırken Kongre'nin kendisine destek vereceği belirtildi.

Uygur Soykırımı

Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Bunun yanında Uygur Türklerini hedef alan sistematik soykırımı durdurmasına yönelik çağrılara "radikal İslamcı terörizmle mücadele ettikleri" iddiasıyla yanıt veren ÇKP, terör örgütü Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesi halinde kurulacak olan hükümeti tanıyacağını açıkladı. Bu durumda Çin, terör örgütü Taliban'ın kuracağı sözde hükümeti tanıyan ilk ülke olacak.

Soykırımın tanıklarında biri olan -gerçek ismi açıklanmayan- eski Çin polisi Jiang, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada toplama kamplarına "terör" suçlamasıyla masum, sıradan Türklerin nasıl kapatıldığını ve ne tür şiddetlere maruz kaldıklarını bir bir anlatmıştı.

ABD'de Uygur Soykırımına Karşı Türk Cumhuriyetleriyle Birlikte Çalışma Çağrısı