ABD'den Suudi Arabistan'a Kaşıkçı Yaptırımı

TAKİP ET

ABD, Suud yönetimine muhalif kişileri tehdit ettikleri belirlenen 76 Suudi Arabistan vatandaşına yaptırım uyguladığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı başta olmak üzere Suud yönetimine muhalif kişileri tehdit ettikleri belirlenen 76 Suudi Arabistan vatandaşına yaptırım uyguladıklarını açıkladı.

Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, ABD yönetiminin bugün Kongreye Kaşıkçı suikastına ilişkin istihbarat raporunu sunduğunu hatırlattı. Bakan Blinken, "Kaşıkçı Yasağı" olarak adlandırdıkları bir programla ülkelerindeki muhalifleri tehdit edenlere ABD vizesinin verilmesini kısıtlayacaklarını söyledi. 

Kısıtlamanın gazeteci, aktivist veya muhalif olarak bilinen kişilere yönelik ülke dışında tehdit, taciz, izleme ve baskı dâhil her türlü faaliyete karşı olacağına dikkat çeken Blinken, "ABD Dışişleri Bakanlığı, Kaşıkçı Yasağı kapsamında, Kaşıkçı'nın ölümü dâhil, yurt dışında muhalifleri tehdit ettiğine inanılan 76 Suudi Arabistan vatandaşına vize kısıtlaması getirdi" dedi. Bakan ayrıca Kaşıkçı Yasağı'na ilişkin, "Yabancı herhangi bir ülke adına muhalif olarak değerlendirilen kişileri tehdit edenlerin, ülkemize gelmesine izin verilmemelidir" şeklinde bir yorum yaptı.

Yabancı ülke adına faaliyette bulunanların rapor edilmesi için Bakanlığa talimat verdiğini kaydeden Blinken, Suudi Arabistan'a da ülke dışındaki muhalifleri tehdit etmeyi bırakması gerektiğini ilettiklerini ve bu tehditlerin ABD tarafından kabul edilmeyeceğini ifade etti. Bakan, söz konusu 76 kişinin adlarını ise paylaşmadı.

Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmüştü. ABD istihbaratının bugün yayımladığı raporda Kaşıkçı'nın infaz emrinin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından verildiği açıklanmıştı.

ABD Kaşıkçı Yasağı Yaptırım Suudi Arabistan Kaşıkçı Yaptırımı Bedevi Çölüne Dön Vahhabi