ABD'li Düşünce Kuruluşu 'Uygur Soykırımı'nı Belgeledi

TAKİP ET

Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Newlines Strateji ve Siyaset Enstitüsü Çin'in Doğu Türkistan'da yıllardır süregelen mezalimini "soykırım" olarak belgeleyen bir rapor yayınladı.

Washington merkezli faaliyet gösteren Newlines Strateji ve Siyaset Enstitüsü (The Newlines Institute for Strategy and Policy) 8 Mart Pazartesi günü bir rapor yayınladı. Raporun adının doğrudan "Uygur Soykırımı: Çin'in 1948 Soykırım Sözleşmesini İhlali Üzerine Bir İnceleme" olması dahi başlı başına ilgi uyandırdı. Rapor, Çin'in Uygur Türklerine uyguladığı soykırıma yönelik yapılan ilk bağımsız bilimsel çalışma.

Herhangi bir Avrupa ülkesinde vuku bulsa anında tüm dünyanın öğreneceği vakalar, Çin'in son derece kapalı bir ülke olmasından dolayı yıllar içinde ancak öğrenilebiliyor. Doğu Türkistan'da yıllardır uygulayageldiği baskı politikalarını iyiden iyiye şiddetlendiren işgalci Çin'in, Doğu Türkistan'daki Uygur ve Kazak Türklerine yönelik uyguladığı baskıcı ve insan haklarına aykırı politikalar üzerine yapılan incelemeler, ciddi bilimsel çalışmalar halini aldı. Kanada Parlamentosunun Çin zulmünü "soykırım" olarak tanımasının ardından ilk defa bir düşünce kuruluşunun bağımsız bir bilimsel incelemeyle soykırım gerçeğini ortaya koydu.

Newlines Enstitüsü bünyesinde uluslararası hukuk, soykırım araştırmaları, Çin'in etnik ve bölgesel yapısı üzerine çalışmış düzinelerce uzmanın; görgü tanıkları, araştırmaya açık kaynaklar, uydu görüntüsü incelemeleri, Çin internetinde dolaşan bilgiler, Çin devletinin kamuya açık beyanları ve "sızan" beyanları gibi toplanabilecek, ortaya çıkarılabilecek bütün belgeleri incelemesiyle ortaya çıkarılan rapor, Çin Halk Cumhuriyeti'nin imzacı ülkelerinden olduğu 1948 Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni nasıl ihlal ettiğini gözler önüne seriyor.

Eskiden Küresel Politika Merkezi (Center for Global Policy) ismiyle faaliyet gösteren Newlines Strateji ve Siyaset Enstitüsü raporu "Sonuçların açık ve tatmin edici olduğunu umuyoruz" diyerek yayınladı.

Uygur Soykırımı: Çin'in 1948 Soykırım Sözleşmesini İhlali Üzerine Bir İnceleme

Çin Uygur Soykırım uygur soykırımı abdli düşünce kuruluşu newlines enstitüsü doğu türkistan çin zulmü cinayet işkence toplama kampları