AKP'den Kripto Para Düzenlemesi

TAKİP ET

AKP'nin kripto para için getirmeyi planladığı yasal düzenleme ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı.

TBMM'ye getirilmesi planlanan yasa düzenlemesi ile kripto varlık hizmeti sağlamak izne bağlanacak ve bu izin olmaksızın hizmet vermek 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ile 10 bin güne kadar adli para cezasına mahkum edilecek.

Ayrıca kripto varlık alım-satım işlemlerinin bu yetkili kuruluşlar haricinde yollarla yapanlara 20 bin lirayı aşan miktarlarda ceza uygulanacak. 

Sermaye Piyasası Kurulu Yetkili Olacak

Düzenleme ile birlikte Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto para platformlarına ve hizmet sağlayıcılarına izin verme, işlem görecek kripto varlıkları belirleme, bu varlıkların işlem görmesinin sonlandırılmasına karar verme yetkisine sahip olacak. 

Ayrıca siber saldırı ve teknik arıza gibi durumlarda hizmet sağlayıcılar kaynaklı ortaya çıkan zararlardan hizmet sağlayıcılar sorumlu tutulacak.  Ayrıca söz konusu kripto varlık alım-satım platformlarının faiz gelirleri dışında tüm gelirlerinin en çok yüzde 10'u olmak üzere her yıl için SPK tarafından belirlenecek oran kurul bütçesine gelir olarak aktarılacak.

Zimmete Geçirmeye 10 Yıldan 20 Yıla Kadar Hapis

Hazırlanan yasa taslağına göre kripto varlık hizmet sağlayıcısının müşterilerinin kaynaklarının güvenliğini tehlikeye düşerecek tarza doğrudan ya da dolayılı olarak kendi ya da bir başkasının menfaatine kullandırarak müşterilerini zarara uğratması zimmete para geçirme olarak kabul edilerek bu suçu işleyenler 10 yıldan 20 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile karşı karşıya kalacak.

Hükümet Kripto Varlık Piyasasını Düzenleyebilir mi?

Kripto piyasalar özellikle herhangi bir otoritenin izleyememesi ve takip edememesi üzerine kurulu. Kripto varlık borsaları hükümetle anlaşmadığı taktirde kullanıcıların ne kadar parası olduğu nereye gönderdiği gibi bilgilere erişilmesi imkansız olarak görülüyor.

bitcoin kripto para sermaye piyasası kurulu akp yasa vergi