AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ekonomistlere Konuştu

TAKİP ET

Ekonomistlerle buluşan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ekonomistlerle Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Erdoğan'ın toplantı öncesinde yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şunlar:

"Ülke olarak İzmir İktisat Kongresi'nden beri ekonomide kendimizi bizi hedeflerimize ulaştıracak yön tayin etmenin içerisindeyiz. Hep söylediğim gibi 1923 İktisat Kongresi kararlarının ömrü 1929 büyük buhranına kadar sürmüştür. Rahmetli Menderes ve Özal'ın başlattıkları atılımların akıbeti de hepinizin malumu.

Türkiye ilk defa bizim hükümetlerimiz döneminde yaklaşık 20 yıllık kesintisiz bir kalkınma süreci yaşamıştır. Bu sayede asıl büyük ekonomik hamlemizi yapabilmemiz için gereken ekonomik altyapıyı önemli ölçüde tamamlamayı başardık.

Tabii burada önemli bir konuyu vurgulamak istiyorum. Mayıs 2013 faiz 4.5'e kadar indirdiğimiz dönemdir. Enflasyon yine o dönemde 6.51. Buraya kadar düştü. Arkadan Taksim Gezi Olayları patladı. Bizim manevramızı hazmedemeyen güçler bu adımı attılar. Orada adeta duvara çarpma olayı oldu.

Biz göreve geldiğimizde IMF'e 23 buçuk milyar dolar borç vardı. Biz bu borcu Mayıs 2013'te son taksidi ödeyerek bitirdik. Ve şu anda bizim IMF'ye borcumuz olmadığı gibi kontağımız da yok. Ama ana muhalefet bazı otellerin arka kapılarında IMF ile toplantılarını yaptılar. Bunlar bize de zaman zaman IMF'i tavsiye ettiler. 

Başbakanlığım döneminde Nisan 2013'te Merkez Bankası rezervi 135,243 milyar dolardı. Sonra bir iniş yaşandı ve en düşük nokta olarak Eylül 2020 83,517 milyar dolar. Sonra tekrar toparlanma dönemine geçtik ve şu anda 115 milyar doların üzerinde. 

Türkiye artık her alanda ihtiyaç olan altyapıya sahip. Sizlere dağıttığımız bilgi notunda gördüğünüz gibi  tüm veriler bu altyapının hazır olduğunu gösteriyor. Bu altyapıyla Türkiye'yi en büyük 10 ekonomisi arasına sokmayı hedefliyoruz.

Gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelerin pastadan aldığı payı engellemenin peşindedir. Salgın bu tablonun net görülmesini sağladı. Finans krizini çözmek için başlatılan ve salgınla daha da artarak süren para arzı pek çok sorunu getirdi. Bu tablo Türkiye gibi ülkelerin gelişmiş ülkeler sınıfına çıkma hedefine ulaşması bakımından oldukça uygun bir zeminin varlığını sağlıyor.

Bu amaçla ekonomi politikasında tarihi bir değişim başlattık. Öncelikle klasik ekonomi anlayışının yüksek faizle enflasyonu kontrol altına alma yaklaşımını bir kenara bıraktık. Bunun yerine yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla ülkeyi büyütme temelli bir ekonomi politikasına yöneldik. Tabii bu kolay olmuyor. Bunun getirdiği pek çok risk, pek çok soru işaretleri var. 

Döviz kurunda yaşanan anormal dalgalanma kapımıza risk olarak dayanmıştır. Faizleri yükselterek bu dalgayı durdurmak yönünde baskılara maruz kaldığımızı hepiniz biliyorsunuz. Hatta kendi arkadaşlarımız arasında bile, açık konuşuyorum, aynı yönde değerlendirmeler yapanlar olduğunu da itiraf etmek isterim. Biz buna aldırış etmeden kendi programımızda ısrar ettik. Nitekim hazırladığımız paketi ilan ettiğimizde kurun üzerindeki köpüğün bir günde kalktığını gördük.

Tabii böyle bir neticenin ortaya çıkmasında paketin içeriği kadar bizim ekonomi politikamıza inancımızı göstermemiz de çok etkili olmuştur. İnşallah aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Estirilmeye çalışılan fırtınaların aksine ekonomimizin üretim ve istihdam tarafında işler mükemmel denilecek bir seviyede iyi gitmektedir. Bütçe tarafında da hiçbir sıkıntımız mevcut değildir. En çok tedirginliğe yol açan finans kısmındaki dengeyi oturttuğumuzda önümüzdeki yaz aylarında ülkemizin bambaşka bir ekonomik iklime girdiğini göreceğiz. 

Kurdaki yükselişi bahane ederek fahiş fiyat artışları yapanlar oldu. Bizi izleyen milletime sesleniyorum. Esnaflara, sanayicilere sesleniyorum. Günde birkaç defa fiyat listesi düzenleyen, etiket değiştirenlerin millet adına takipçi olacağımızı hatırlatmak istiyorum. Bu milleti sömürmeye kimsenin hakkı yok.

Dolardaki artış sırasında fiyatları aynı hızda ve oranda yükseltiyorlarsa geri indirmelerini bekliyoruz. İndirimlere ufak yollu başlayan firmalarımız var, bunlar da yükselişteki hıza ulaşmasını istiyoruz. Şayet hızlı fiyat indirimleri gerçekleşmezse Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile Ticaret Bakanlığımız üzerlerine gideceklerdir.

Ülkemizi yüksek faiz ve hormonlu kur artışı cenderesinden çıkardığımız gibi yüksek fiyat artışı bataklığından uzak tutmakta kararlıyız. Bu toplantıda sizlerle ekonominin dünü, bugünü ve geleceğiyle bunları konuşalım istiyoruz. Tüm sorularınızı açık yüreklilikle konuşacağız.

Sizden isteğim durum tespitinden çok çözüm önerilerinizi almak. Bu çözüm önerilerini bizlere açık yüreklilikle söylerseniz bunlar bize yol gösterici olur. 

Özellikle yalan yanlış bilgiler, faraziyeler geliyor. Bunlar üzerinden değil, burada konuşulanlar üzerinden yapalım. Eğer bunu yaparsak bizim için yol gösterici olur ve tavsiyelerinizle birlikte bizler bu kur endeksli tl mevduatları konusunda süratle yol almış oluruz." 
 

recep Tayyip Erdoğan ekonomistler toplantı