AKP'li İBB Meclis Üyesi Fatih Aydoğan: Satın Alma Gücüne Göre Fransa ve Türkiye Eşittir

TAKİP ET

AKP'li İBB Meclis Üyesi Fatih Aydoğan'ın iddiaları tartışmalara neden oldu.

AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Fatih Aydoğan Türkiye ve Avrupa ülkelerinin alım gücünü ilginç biçimde kıyasladı.

"Almanya'da veya Fransa'da 2500 Euro maaş alan birisi 40,000 TL gelir ile krallar gibi yaşar değil mi ? 3000 TL kira, 5000 TL mutfak, pazar, 1000 TL de fatura, kalanı biriktirsen yazlık bile alırsın... Peki durum gerçekte böyle mi?" diye soran Aydoğan, 2021 OECD Alım gücü paritesini hatırlattı.

Almanya'nın 0,73, Fransa'nın 0,71, Türkiye'nin ise 2,60 olduğunu belirten Aydoğan bu 3 ülkenin kişi başına düşen milli gelirlerini bu rakamla çarparak bulduğu "alım gücü" değerini şöyle açıkladı:

"Türkiye ve Fransa Eşit"

"Almanya kişi başına gelirde Türkiye'den 4,7 kat, Fransa ise 4,2 kat büyük görünmektedir. Ancak satın alma gücüne göre Almanya 1,3 kat büyük, Fransa ise neredeyse eşittir. Kısacası, bu ülkelerde kazanılan gelir ile Türkiye'dekinden 4-5 kat daha rahat bir hayat yaşanmıyor...

Almanya ve Türkiye'de yaşayan 2 mühendisi karşılaştıralım. Maaşları;

Alman 5000 Usd > 0,73 = 3650 UD
Türk 1000 Usd > 2,60 = 2600 UD

Almanya'da yaşayan mühendis daha fazla gelire sahiptir. Ama kazandığı ile alabildikleri mukayese edildiğinde 5 kat değil 1,4 kat daha zengindir. 

Çünkü Alman mühendis Hans başkent Berlin'de 2000 Usd kira ödeyecekken Türk mühendis Ahmet başkent Ankara'da 250 Usd kira ödemektedir. Hans ekmeğe 1,5 Usd öderken Ahmet 25 Cent ödemektedir. Ama aslında ne Hans 8 kat fazla kira ödemektedir ne de Ahmet ekmeği 6 kat ucuza almaktadır."

Hızını alamayan Aydoğan sonunda "Bu sebeple Bulgarlar Türkiye'ye alışverişe koştu haberlerini görürsünüz. Çünkü fırsat olsa herkes kazandığı parayı "Satın Alma Gücü Paritesi" yüksek olan ülkede harcamak ister. Bu durum Bulgarlar çok para kazandığı için değil, Türkiye'de paranın alım gücü yüksek olduğu içindir" diyerek Bulgarların Edirne'ye "Türkiye'de paranın alım gücü yüksek olduğu için geldiğini" iddia etti.

Gerçekte Böyle mi?

Almanya'da yaşayan iki Türk, bu ayın başlarında yaptıkları bir market alışverişine ilişkin YouTube'da bir video yayımladı.

Ortalama bir market alışverişini tamamlayarak bir evin haftalık gıda ihtiyaçlarını satın alan iki gurbetçi, toplamda 55,40 euro ödedi. 

Peki, Türkiye'de yaşayan ve bu alışverişi Türkiye'de yapan bir Türk 55,40 lira mı ödüyor? Bunu TamgaTürk okurları olarak siz, bizzat tecrübe ettiğiniz için oldukça iyi biliyorsunuz.

akp ibb meclis üyesi satın alma gücüne göre fransa ve türkiye eşittir