AKP'li Numan Kurtulmuş: Maalesef Türk Lirası Çok Değerliydi, Çok Şükür Türkiye Bundan Uzaklaştı

TAKİP ET

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş tuhaf açıklamalarda bulundu.

Türk lirasında yaşanan ve derin bir ekonomik buhranı beraberinde getiren tarihi değer kayıplarına ilişkin tuhaf açıklamalarda bulunan AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Eski dönemde maalesef Türk parası çok değerliydi. 1 dolar 1.20 seviyelerindeydi. Bu ortaya ne çıkarıyordu? Olağanüstü yüksek miktarda ithalat. Çok şükür 2013’ten sonraki dönemlerde yavaş yavaş Türkiye bundan uzaklaştı" ifadelerini kullandı.

"Türkiye’de milli para birimimiz olan Türk lirasının kullanımını ve ilerleyen dönemde de diğer ülkelerle yaptığımız ticari ilişkilerimizde milli para birimleri üzerinden bunların gerçekleşmesini sağlamamız lazım. Tabii ki dövizdeki oynaklık Türkiye ekonomisi üzerinde olumsuz bir etki oluşturuyor" diyen Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı:

"Bizim kendi para birimimize bir şekilde itibar etmemiz, bunun üzerinden alışverişlerimizi yapmamız, bunun üzerinden uluslararası ticarette Türk lirasının değerini bir şekilde değerli para haline getirmemizin doğru olduğu kanaatindeyim. Tabi bu anlamda paramızın belirli bir seviyede olmasının şöyle bir artısı var; ihracatı artırmış oluyoruz. Buradaki dengeyi korumamız lazım. Eski dönemde maalesef Türk parası çok değerliydi.

1 dolar 1.20 seviyelerindeydi. Bu ortaya ne çıkartıyordu? Olağanüstü yüksek miktarda ithalat... Yani, ne varsa bizim ürettiğimiz şu kalem dahil her şeyi daha ucuza dışarıdan ithal eder durumdaydık. Çok şükür 2013’ten sonraki dönemlerde yavaş yavaş Türkiye bundan uzaklaştı. İmalata, üretime, ihracata, yatırıma ve istihdama dayalı bir ekonomi yönelişine Türkiye kendisini sevk etmiş oldu. Bunun önemli ve değerli olduğunu düşünüyorum. Burada da o dengeyi Türk ekonomisi sağlayacaktır. Dövizin ve Türk parasının çok değerli olması ya da çok değerinin düşük olması arasında bir denge oluşacaktır. Bunun için gayret sarf edelim."
   

akp genel başkanvekili numan kurtulmuş maalesef türk lirası çok değerliydi çok şükür türkiye bundan uzaklaştı