AKP'nin 'İstikrar' Dediği: Türkiye Gıda Enflasyonunda Yine 5'inci Sırada

TAKİP ET

Dünya Bankası, küresel gıda güvenliği ve fiyatlarına ilişkin şubat ayı raporunu yayınladı. Rapora göre, Türkiye gıda enflasyonunda dünyada beşinci sırada yer aldı.

Dünya Bankası, küresel gıda güvenliği ve fiyatlarına ilişkin şubat ayı raporunu yayınladı. Rapora göre, Türkiye gıda enflasyonunda dünyada beşinci sırada yer aldı. Gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 77’ye ulaştığı Türkiye; Lübnan, Zimbabve, Arjantin ve İran'ı takip etti. Raporda, düşük ve orta gelirli ülkelerde gıda enflasyonunun yüksek seviyede kaldığı belirtildi.

Ekonominin Kitabı: Türkiye Gıda Enflasyonunda Bir Kez Daha Dünya Beşincisi

Raporda, gıda fiyatlarının yükselmesindeki en önemli etkenlerden birinin Faşist Kremlin Rejiminin Ukrayna’yı işgal etmesi olduğu vurgulandı. Bu olayın ardından bazı ülkelerin gıda ticaretine kısıtlamalar getirdiği ve bu durumun küresel gıda krizini daha da kötüleştirdiği kaydedildi. Aralık 2022 itibarıyla 19 ülkenin 23 gıdanın ihracatına yasak veya sınırlama getirdiği; 8 ülkenin ise ihracatı kısıtlayıcı 12 önlem aldığı bildirildi.

Gübre Fiyatları Normal Seviyenin Üzerine

Raporda, küresel gıda fiyatları endeksinin Aralık 2022’de 132.4 puan olarak gerçekleştiği ve son dokuz ayda düşüş eğiliminde olduğu belirtildi. Bitkisel yağ, tahıl ve et fiyatlarında gerileme görüldüğü ancak gübre fiyatlarının hâlâ normal seviyelerin üzerinde olduğu ifade edildi. Raporda, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) hesapladığı gıda fiyatları endeksinin de şubatta aylık bazda yüzde 0,6 gerileyerek 129,8 değerini aldığı bilgisi verildi.

Raporda, Ocak 2021’e göre mısır fiyatlarının yüzde 31, buğday fiyatlarının yüzde 12 ve pirinç fiyatlarının ise yüzde 5 arttığı bilgisine yer verildi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından görülen zirveye kıyasla mısır fiyatlarının yıllık bazda yüzde 17, buğday fiyatlarının ise yüzde 34 gerilediği bildirildi.

Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine de atıfta bulunuldu. Buna göre Türkiye’de yıllık gıda enflasyonu Ocak ayında yüzde 69 olarak gerçekleşti. Türkiye; Lübnan, Zimbabve, Arjantin ve İran’ın ardından beşinci sırada yer aldı. İlk 10’u tamamlayan ülkeler ise Mısır, Ruanda, Gana, Surinam ve Sri Lanka oldu.

gıda enflasyonu dünya beşincisi arjantin iran lübnan venezuela ak parti akp